AcasăOldProprietarii apartamentelor mari incep sa tina la pret

Proprietarii apartamentelor mari incep sa tina la pret

In cazul unei garsoniere, chiria e de 250 de euro, iar rata prin prima Casa, de 135 de euro

Preturile apartamentelor din Bucuresti au ramas pe un trend descendent in ultimele 12 luni, insa scaderea, altadata destul de abrupta, s-a redus sistematic in ultimii ani, in special in cazul apartamentelor mari, de trei si patru camere.

Razvan Cuc sustine agentii imobiliari din Romania nu ofera beneficii notabile proprietarilor de apartamente

Analistii pietei imobiliare sustin ca acesta este efectul pe care programul Prima Casa l-a avut asupra pietei imobiliare, in general, si asupra proprietarilor de apartamente mai mari, in special, acestia incepand sa tina la pret. Initial, cei care au accesat un credit prin programul guvernamental se puteau incadra pentru o garsoniera sau un apartament de doua camere. Odata cu scaderea preturilor locuintelor si marirea plafonului maxim al creditului garantat pentru Prima Casa, populatia a inceput sa se indrepte si spre apartamente cu un numar superior de camere.

Valori stabile la trei si patru camere

 

Razvan Cuc Director Regional REMAX Romania

Astfel, daca intre ianuarie 2013 si ianuarie 2014 pretul mediu al unui apartament cu patru camere in Bucuresti a scazut cu 7%, de la 97.558 de euro la 90.155 de euro, intre ianuarie 2014 si ianuarie 2015 scaderea a fost de doar 1%, de la 90.155 de euro la 89.367 de euro. Conform unei analize bazate pe statistici generate de anunturiparticulari.ro, care a luat in calcul toate ofertele imobiliare publicate de particulari in presa si pe internet, acelasi trend se observa si in cazul apartamentelor cu trei camere din Capitala. Acestea au inregistrat o scadere de 4% intre ianuarie 2013 si ianuarie 2014, in timp ce intre ianuarie 2014 si ianuarie 2015 pretul acestora a scazut cu doar 1%, ajungand sa coste luna trecuta, in medie, 69.507 euro. In contrast, apartamentele cu doua camere s-au ieftinit constant in ultimii doi ani, respectiv cu 3%intre ianuarie 2013 si ianuarie 2014, si cu 2%  intre ianuarie 2014 si ianuarie 2015. Pretul mediu al unui apartament cu doua camere in Bucuresti fiind luna trecuta de 50.500 de euro.

Romanii nu au incredere in agentii imobiliari

Potrivit analizelor realizate de RE/MAX, lider mondial in real-estate, pe piata din Romania doar 25% din tranzactiile imobiliare sunt intermediate de agenti, in timp ce in alte state nivelul ajunge pana la 95%. Motivul principal il constituie lipsa de incredere a proprietarilor in agentiile imobiliare, deoarece, in multe cazuri, clientii nu au primit un beneficiu major prin colaborarea cu un agent imobiliar. „Aceste probleme sunt generate in primul rand de lipsa unui set de norme care sa reglementeze aceasta industrie, cat si de lipsa unei educatii specifice in acest sens”, ne-a declarat directorul regional al RE/MAX Romania, Razvan Cuc.

author avatar
Arpad Dobre
393 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger