AcasăOldPrivatizarea CFR Marfa, stopata de Concurenta sau de UE

Privatizarea CFR Marfa, stopata de Concurenta sau de UE

Bogdan Chiritoiu (foto jos) vrea o analiza concurentiala a tranzactiei privind CFR Marfa

Dupa amanari si negocieri,  CFR Marfa parea ca e privatizata, insa a aparut un nou hop. Tranzactia ridica semne de intrebare si urmeaza a fi verificata, fie de Consiliul Concurentei, fie de Comisia Europeana.

Bogdan Chiritoiu (foto jos) vrea o analiza concurentiala a tranzactiei privind CFR Marfa
Bogdan Chiritoiu

Saptamana trecuta, Ministerul Transporturilor a declarat compania Grup Feroviar Roman (GFR) drept castigatoare a competitiei pentru privatizarea CFR Marfa. GFR s-a angajat ca va plati 202 milioane de euro pentru CFR Marfa si va investi 900 de milioane de euro. Pana aici, toate bune, mai ales ca pretul minim impus de stat era de 180 de milioane de euro. Analistii sustin insa ca acest pret este extrem de mic, in comparatie cu valoarea de piata a companiei.

Fier vechi de 500 de milioane de euro

Conform unor calcule estimative facute de reprezentantii sindicatului CFR Marfa, doar cele 40.000 de vagoane ale companiei valoreaza – chiar si la fier vechi – peste 250 de milioane de euro, plus inca pe atat cele aproximativ 900 de locomotive. Asadar, fara infrastructura si fara cladiri, ateliere, instalatii etc., CFR Marfa „face” 500 de milioane de euro, iar analistii estimeaza ca, de fapt, valoarea reala depaseste un miliard de euro. Or, tocmai acest aspect a atras atentia si Consiliului Concurentei (CC).

Investigarea corectitudinii tranzactiei

Seful CC, Bogdan Chiritoiu, a avertizat ca privatizarea CFR nu poate fi considerata incheiata fara o analiza din punct de vedere concurential. Chiritoiu a mentionat ca urmeaza a fi stabilit daca analiza va cadea in sarcina autoritatilor romane sau a Comisiei Europene. Daca investigatia va fi facuta de Consiliul Concurentei, institutia va anunta un rezultat in privinta privatizarii CFR Marfa in termen de sase luni.

author avatar
Arpad Dobre
617 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger