AcasăOldPrima Masina, „confiscata” de Ministerul Finantelor

Prima Masina, „confiscata” de Ministerul Finantelor

Ministrul Constantin Nita, nevoit sa cedeze Prima Masina colegei sale de guvern, Ioana Petrescu

Prima Masina, un program anuntat si coordonat initial de ministrul Economiei, Constantin Nita, a fost „confiscat” de Ministerul Finantelor, care a modificat prevederile programului si ale normelor de aplicare. Principala modificare o constituie eliminarea criteriului pe categorii de varste, astfel ca toti cetatenii majori care vor o masina noua pot accesa programul.

Ministrul Constantin Nita, nevoit sa cedeze Prima Masina colegei sale de guvern, Ioana Petrescu

Reprezentantii MFP au postat pe site-ul ministerului o noua forma a normelor de aplicare ale Programului Prima Masina, ce difera fata de reglementarile avizate initial de ministrul Economiei, Constantin Nita.

Noutati

Conform noii variante, toate persoanele fizice cu varsta de peste 18 ani (si nu in principal tinerii, ca in varianta initiala), eligibile sa aplice pentru acest program, vor beneficia de finantare care va acoperi maximum 95% din pretul de achizitie prevazut in factura proforma. Din finantarea acordata, statul garanteaza maximum 50% (nu sunt incluse dobanzile, comisioanele bancare sau alte sume din contractul de credit). Durata maxima a finantarilor este de 60 de luni (adica cinci ani, desi initial era vorba de sapte ani). Pentru masina pot garanta si alte persoane in afara solicitantului (parinti, alte rude etc.). De asemenea, o noutate o constituie si posibilitatea vanzarii autoturismului cumparat prin Prima Masina, dar numai dupa achitarea integrala a creditului.

Conditii

Cei care vor sa acceseze programul Prima Masina au de indeplinit urmatoarele conditii:

1. Sa faca dovada, cu declaratia pe proprie raspundere si cu copia facturii proforma emise de vanzator, ca autoturismul care se achizitioneaza in cadrul programului:

– este nou,

– este produs in spatiul intracomunitar sau din import,

– este echipat minimum EURO 5,

– este achizitionat de la un dealer auto autorizat,

– costa maximum 50.000 lei, la care se adauga TVA.

2. Sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie;

3. Sa asigure autoturismul FULL CASCO, ce va acoperi cel putin daunele totale si partiale de furt si avarii, fara franciza.

Costuri

Potrivit MFP, costul total al finantarilor acordate va fi compus din:

–         rata dobanzii ROBOR la sase luni (2,14%/an in prezent), plus o marja de maximum 3% pe an. Marja include toate comisioanele percepute de banca, dar fara asigurare, prima de garantare sau penalitati;

–         prima de garantare, compusa din comisionul de risc datorat de MFP si comisionul de administrare aferent Fondului de garantare a creditelor.

author avatar
Arpad Dobre
295 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger