AcasăOldPrima Casa, incotro?

Prima Casa, incotro?

Bancile revin in dezbaterea Programului Prima Casa

Amendamentul privind includerea contractelor in derulare Prima Casa in cadrul Legii darii in plata se intoarce in plenul Senatului. Aceasta a fost propunerea Comisiilor Juridica si Economica din Senat.

Bancile revin in dezbaterea Programului Prima Casa

Proiectul Legii darii in plata fusese votat de senatorii din comisiile pe fond reunite, Juridica si Economica, in varianta propusa de deputatul PNL Daniel Zamfir, fiind respinse propunerile BNR si ale bancherilor, astfel ca legea urma sa fie aplicata si contractelor in derulare, fara plafonare.

S-a decis insa ca senatorii din comisii vor trimite raportul si avizul legislativ in plenul Senatului, unde reprezentantii Bancii Nationale si ai bancherilor isi vor sustine din nou amendamentele legate de anularea garantiilor acordate deja de catre stat in cazul programului Prima Casa pentru cei peste 150.000 de debitori.

Suspans pentru potentialii clienti

Polemica in jurul introducerii programului Prima Casa in Legea darii in plata a starnit deja numeroase comentarii si emotie in piata, pentru toti cei ce doresc o locuinta prin acest program. Unele banci au avertizat deja ca vor mari avansul (in prezent de 5%), altele chiar ca se vor retrage din acest proiect. Viceguvernatorul BNR Liviu Voinea a aratat ca programul guvernamental va disparea pe viitor, daca legea ramane in forma votata pana la acest moment. La randul lor, peste 40% dintre brokerii imobiliari considera ca per ansamblu, Legea darii in plata in forma actuala este un risc major pentru piata imobiliara din Romania, cu posibilitatea de prabusire a acesteia, arata un sondaj realizat in randul a 400 de agentii imobiliare. De asemenea, doua treimi (64%) dintre participantii la sondaj apreciaza ca o posibila crestere a avansului solicitat de institutiile bancare la acordarea de credite ipotecare va influenta negativ si in mare masura piata imobiliara din Romania, ca urmare a scaderii numarului de clienti eligibili.

Banii pe 2016, alocati

In acelasi timp, insa, Ministerul Finantelor Publice anunta ca plafonul total de garantare de 1.690.330.155 de lei, aferent programului „Prima Casa”, pentru anul 2016, a fost alocat in intregime, iar bancile comerciale au pusa la dispozitie intreaga suma. Odata cu alocarea acestui plafon, au fost puse la dispozitia bancilor toate plafoanele disponibile pentru acest an, conform prevederilor legale in vigoare. Pentru finantatorii care au transmis solicitari de alocare a plafonului de 1,3 miliarde de lei pentru anul 2016, respectiv Alpha Bank, Creditcoop, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Bancpost, Leumi, BCR, BRD, CEC, Credit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, suma a fost repartizata prin efectuarea de alocari pro rata in cadrul acestuia, in functie de solicitarile transmise de banci.

author avatar
National
218 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger