AcasăOldPretul gazelor se reduce de la 1 mai cu 2-3/%

Pretul gazelor se reduce de la 1 mai cu 2-3/%

Vom plati mai putin pe gaze, iata o veste buna

Pretul la gaze pentru consumatorii casnici din categoria de consum B, reprezentand 94% din totalul clientilor, va scadea de la 1 mai in medie cu 2-3/%, sau, mai bine zis, cu circa1,5% la factura, a anuntat, ieri, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Vom plati mai putin pe gaze, iata o veste buna

Decizia vine dupa scaderea tarifelor de distributie pentru E.ON Distributie Romania cu circa 8,8% si pentru Distrigaz Sud Retele SRL cu circa 2,4% si dupa recuperarea partiala de catre societati a costurilor istorice cu achizitia gazelor naturale destinate furnizarii la clientii casnici. Potrivit ANRE, de la 1 mai, 1,51 milioane clienti casnici al caror furnizor este E.ON Energie Romania vor beneficia de o reducere de circa 1,9%, iar 1,42 milioane de clienti ai Engie Romania de o reducere de 1%. „Avand in vedere insa, ca de serviciul de distributie beneficiaza toti clientii noncasnici racordati la sistemele de distributie, scaderea tarifelor de distributie este un element care ar putea genera/determina si o scadere a preturilor de furnizare aferente pietei concurentiale, in functie de serviciile care fac obiectul contractelor de furnizare in regim negociat si a conditiilor contractuale”, spune ANRE.

ANRE vrea liberalizarea timpurie a gazelor

ANRE pregateste un pachet de proiecte de acte normative pentru modificarea legislatiei din prezent din sectorul gazelor, pentru ca piata sa poata fi liberalizata mai devreme decat era prevazut in calendarul existent, a declarat, miercuri, Niculae Havrilet, presedintele institutiei. ANRE va propune aceste modificari Guvernului prin intermediul Ministerului Energiei, care are drept de initiativa legislativa. Havrilet a adaugat ca este necesar ca Transgaz, operatorul pietei de gaze, sa isi asume rolul de a realiza echilibrarea pietei in caz de nevoie si, totodata, este necesara si introducerea conceptului de consumator intreruptibil, care sa poata fi deconectat de la reteaua de gaze in cazul unei ierni grele, cand este prioritara alimentarea populatiei. Prezentul calendar de liberalizare a pietei gazelor prevede o crestere cu 10% a pretului, de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei pe MWh, de la 1 iulie 2016, crestere care nu ar avea sens, in conditiile in care preturile pe piata libera sunt in scadere, a sustinut Havrilet.

author avatar
National
116 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger