AcasăOldPretul aurului nu mai justifica extractia din Romania si Grecia

Pretul aurului nu mai justifica extractia din Romania si Grecia

Eldorado Gold a pierdut 250 de milioane de dolari la exploatatia de la Certej

Scaderea pretului aurului la nivel mondial aduce mari pierderi companiilor aurifere, iar Eldorado Gold, prezenta in Romania si Grecia, a anuntat deprecierea severa a investitiilor sale la noi si chiar inchiderea unor exploatatii de pe meleaguri elene.

Eldorado Gold a pierdut 250 de milioane de dolari la exploatatia de la Certej

Eldorado Gold a suspendat dezvoltarea minei de cupru si aur de la Skouries, Grecia, si a anuntat ca va inchide activitatea la Olympos (mina de subteran detinuta in regiunea Halkidiki), daca guvernul grec nu va emite autorizatiile cerute. „Guvernul nu va fi santajat. Deciziile pe care le ia au la baza interesul public, protectia mediului si vor fi luate dupa ce vor fi studiate toate datele”, a declarat ministrul grec al mediului, Panos Skourletis. Conform  Asociatiei Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, inchiderea minei si perspectivele negative au generat neancredere printre investitori,  iar actiunile companiei au scazut cu 19%. In plus, Eldorado Gold trebuie sa justifice investitorilor pierderea a peste 300 milioane de dolari, cat s-a cheltuit la Skouries pana in prezent. Compania merge in pierdere si in Romania.

Metalul pretios produce pierderi

Eldorado dezvolta in Romania proiectul in curs de avizare de la Certej. In iunie 2015, compania isi anunta actionarii despre deprecierea proiectului, ca urmare a scaderii valorii echipamentelor si terenurilor achizitionate odata cu mina Certej. Pierderea de 250 milioane de dolari a fost anuntata in urma reevaluarii bunurilor cumparate, operatorul minier trebuind sa admita public ca valoarea lor de piata este mult mai mica. Pe de alta parte, compania a trebuit sa plateasca majorari de taxe in valoare de 63,5 milioane de dolari pentru investitia din Grecia. Pierderile sunt contabilizate in contextul in care pretul cuprului si aurului au valori mici pe piata mondiala.

Riscuri pentru mediu

Proiectul minier Certej este detinut de Eldorado Gold prin subsidiara Deva Gold. Prima autorizatie de construire a fost declarata ilegala si anulata in instanta. Amprenta proiectului este de 456,2 ha, suprafata acoperita in prezent de paduri, pajisti, terenuri arabile si zone rezidentiale. Proiectul minier prevede taierea a 187 ha de paduri pentru a amplasa doua cariere deschise si doua iazuri de decantare. Acestea din urma, avand baraje din arocamente de 169 m, respectiv, de 70 m inaltime sunt un motiv suplimentar de ingrijorare deoarece vor fi amplasate in imediata vecinatate a mai multor sate dens populate.

author avatar
Arpad Dobre
298 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger