AcasăOldPrecedent periculos! Cipru dijmuieste economiile populatiei!

Precedent periculos! Cipru dijmuieste economiile populatiei!

Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, sustine ca tara sa a fost victima unui santaj al BCE

Autoritatile cipriote au fost obligate de liderii de la Bruxelles sa impuna suprataxarea depozitelor bancare ale populatiei cu aproape 10%. Deutsche Bank avertizeaza : doar Iisus mai salveaza zona euro!

Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, sustine ca tara sa a fost victima unui santaj al BCE

Ceea ce parea sa fie o negociere intre autoritatile de la Bruxelles si cele din Cipru s-a finalizat cu ceea ce liderii UE stabilisera deja. Potrivit presedintelui cipriot Nicos Anastasiades, Banca Centrala Europeana (BCE) a recurs la santaj, avertizand ca, daca autoritatile de la Nicosia nu accepta conditiile impuse de UE, finantarea bancii Laiki va fi retrasa. Aceasta masura ar fi echivalat cu inchiderea celei mai importante banci a Ciprului si, implicit, prabusirea sistemului bancar cipriot.

Cetatenii, storsi de bani

Dictatul UE obliga Cipru sa fure cu acte in regula 6,75% din depozitele bancare mai mici sau egale cu 100.000 de euro, respectiv 9,9% din economiile care depasesc 100.000 de euro. Sumele respective au fost deja blocate si vor fi transferate catre bugetul statului si vor insuma 5,8 miliarde de euro, iar deponentii vor primi– nu se stie cand – actiuni la banci. Pentru aceasta jecmaneala, Cipru va primi in schimb zece miliarde de euro din vistieria UE. Comisarul european Olli Rehn s-a grabit sa calmeze spiritele, precizand ca masura se va aplica doar in Cipru, insa multi analisti cred ca decizia va crea un precedent periculos ce va putea fi aplicat in orice stat membru UE.

Avertisment de la Deutsche Bank

Directorul de strategii FX al Deutsche Bank, Bilal Hafeez, a avertizat recent ca zona euro mai poate fi salvata doar de Iisus. Bilal sustine ca, in conditiile in care Germania si Franta, intemeietorii UE, incalca regulile elementare (deficit fiscal sub 3% si indatorare sub 60% din PIB) obligatorii pentru orice membru al Uniunii, este jenant sa li se ceara tarilor cu probleme sa respecte acele reguli. „Doar Iisus mai poate salva zona euro”, a avertizat, sumbru, directorul Deutsche Bank.

author avatar
Arpad Dobre
457 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger