AcasăOldPonturi fiscale pentru cei cu averi mari

Ponturi fiscale pentru cei cu averi mari

Claudia Sofianu sustine ca Fiscul din Romania va controla averile a 4.800 de romani cu averi mari

Persoanele cu averi mari au inceput sa inteleaga ca relatiile cu autoritatile fiscale trebuie sa devina mult mai elaborate. Mai exact, cei cu bani multi trebuie sa aiba la dispozitie o echipa de specialisti care sa le ofere cele mai bune solutii, inclusiv estimari privind impactul politicilor fiscale actuale sau anuntate pentru 2016 asupra tuturor tranzactiilor si achizitiilor.

Claudia Sofianu sustine ca Fiscul din Romania va controla averile a 4.800 de romani cu averi mari

Criza financiara a determinat o schimbare in abordarea autoritatilor fiscale fata de persoanele cu averi mari. Acestea din urma au devenit constiente de responsabilitatile tot mai complexe  care se impun din punct de vedere fiscal pentru averile detinute. Compania Ernst  & Young a realizat raportul „Wealth under the spotlight”, ce are in vedere schimbarile accelerate ale politicilor fiscale si cresterea nemultumirii contribuabililor fata de excesele Fiscului. Expertii EY prezinta o serie de solutii pe care persoanele cu averi mari le pot implementa pentru gestionarea mai eficienta a acestora:

1.         Dezvoltarea si actualizarea „filozofiei fiscale” personale.

2.         Colaborarea cu o echipa fiscala bine pregatita.

3.         Evaluarea corecta si exhaustiva a situatiei fiscale personale prezente .

4.         Incorporarea „abordarii de management al riscului fiscal” in toate tranzactiile sau deciziile.

5.         Vigilenta si pro-activitate in evaluarea impactului politicilor fiscale asupra circumstantelor personale.

6.         Exigenta in indeplinirea tuturor obligatiilor fiscale – nu doar depunerea declaratiilor fiscale, dar si celelalte actiuni legate de conformarea voluntara.

7.         Inregistrarea minutioasa a deplasarilor efectuate, din perspectiva implicatiilor asupra rezidentei fiscale.

8.         Atentie deosebita in ceea ce priveste conformarea voluntara.

Romania, ocolita de bogatasii straini

Claudia Sofianu

Desi cota unica este de doar 16%, Romania nu este una dintre jurisdictiile preferate de catre persoanele fizice straine cand vine vorba de stabilirea rezidentei fiscale si impozitarii veniturilor mondiale. Unul dintre principalele motive il constituie legislatia recenta, prin care sunt vizate persoanele care, conform analizelor autoritatilor fiscale, declara venituri mai mici decat au in realitate. Verificarea se face in cazurile in care, dupa estimarea situatiei fiscale de catre inspectori, se constata ca intre veniturile reale si cele declarate ar putea fi o diferenta mai mare de 10%, dar nu mai mica de 50.000 lei. Claudia Sofianu, Senior Manager la EY Romania, a precizat ca, in prezent, in grupul-tinta sunt incadrate aproximativ 400 de persoane, cu averi de peste 20 milioane de euro, dar verificarile vor fi extinse la 4.800 de persoane.

author avatar
Arpad Dobre
289 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger