AcasăOldPonta se cearta cu FMI din cauza gazelor si a „Primei Masini”

Ponta se cearta cu FMI din cauza gazelor si a „Primei Masini”

Andreea Schaechter nu este de acord cu Victor Ponta in mai multe domenii

Delegatia FMI la Bucuresti a inceput discutiile cu Executivul, iar negocierile sunt  purtate mai mult in contradictoriu. Guvernul a inghetat liberalizarea (a se citi scumpirea) tarifelor la gaze, iar FMI nu este de acord cu aceasta si nu agreeaza nici programul „Prima Masina”.

Andreea Schaechter nu este de acord cu Victor Ponta in mai multe domenii

Premierul Victor Ponta ar urma sa anunte azi rezultatele discutiilor avute cu reprezentantii FMI, dar se pare ca exista o serie de puncte in care partile nu au reusit sa se puna de acord. O prima problema ridicata de colegii Andreei Schaechter, sefa delegatiei Fondului la Bucuresti, se refera la liberalizarea tarifelor la gaze, in principal din cauza ca autoritatile romane au stabilit inghetarea acestui proces, cu toate ca nu aveau voie de la „comenduirea” FMI si UE. Potrivit calendarului convenit, Romania trebuia sa majoreze pretul gazelor pentru populatie cu 2% de la 1 octombrie 2014 si cu alte doua procente din 1 ianuarie 2015. Astfel, tariful reglementat pentru gazele din productia interna s-ar fi majorat de la 48,5 lei/MWh la 49,8/MWh in toamna anului trecut si la 50,6 lei/MWh de la inceputul acestui an. De asemenea, calendarul mai are in vedere majorari in acest an de 2%si 3%, din aprilie, respectiv iulie.

Complexul Energetic Hunedoara trebuie inchis!

FMI si UE au cerut in cateva randuri autoritatilor de la Bucuresti sa inchida Complexul Energetic Hunedoara. Acesta are aproape 6.500 de salariati, care lucreaza la patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) si la doua termocentrale care au produs in 2013 aproximativ 7% din consumul de energie la nivel national.

Sprijinirea achizitiilor auto, inoportuna

Rerprezentantii FMI nu sunt de acord nici cu programul „Prima Masina”, desi acesta ar fi benefic si pentru producatori, cumparatori, asiguratori, precum si pentru stat, care poate incasa taxe si impozite suplimentare. Practic, statul a fixat un plafon de 350 de milioane de lei drept garantii, dar FMI nu a fost de acord nici cu acest sprijin, iar actualul acord cu Romania nu va fi dus pana la capat sau va fi incheiat fara perspectiva incheierii altui document similar.

author avatar
Arpad Dobre
222 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger