AcasăOldPonta: Mentinem CAS scazuta daca recuperam datoriile la stat ale firmelor

Ponta: Mentinem CAS scazuta daca recuperam datoriile la stat ale firmelor

Victor Ponta nu va mentine CAS redusa, deoarece stie ca nu are suficiente fonduri la buget

„Munitia” electorala a Guvernului s-a cam terminat odata cu adoptarea reducerii CAS, dar premierul  Victor Ponta vrea sa stoarca maximum  de beneficii electorale din ea. El a anuntat mentinerea masurii timp de opt ani, daca statul va recupera datoriile la buget ale firmelor insolvente.

Victor Ponta nu va mentine CAS redusa, deoarece stie ca nu are suficiente fonduri la buget

Reducerea contributiei de asigurari sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale a fost „calul de bataie” al Guvernului si inainte de europarlamentare si va fi si la prezidentialele din acest an. Premierul Victor Ponta a mentionat ca romanii nu vor mai beneficia in acest an de nicio alta facilitate fiscala. Pana la alegerile prezidentiale mai sunt luni bune, iar poporul poate uita de generoasa reducere de doi poli (adica putin peste 40 de lei la salariul minim de 900 de lei) de care vor fi scutiti la plata angajatorii. In consecinta, Ponta a anuntat, si mai generos, ca va mentine CAS redusa timp de opt ani, daca va recupera datoriile la stat ale firmelor insolvente. Intentia este buna si ar permite angajatorilor sa-si faca planuri de afaceri pe mai multi ani, stiind ca taxarea muncii este previzibila. Din pacate, acest anunt este, de fapt, tot o abureala guvernamentala (ca si electo-rata, ca si majorarea salarilor si pensiilor de la anu’ etc.), deoarece este anulata de partea a doua a enuntului.

Promisiune desarta cu intentie

Ponta a precizat, intr-o depesa trimisa prin redactii, ca in prezent sunt in insolventa peste 54.000 de firme, acestea datorand statului aproximativ 42 de miliarde de lei. Statul pierde 4,8 miliarde de lei/an prin reducerea CAS, iar statistica arata ca firmele specializate pot recupera cel mult 2% din creantele firmelor intrate in insolventa. Doua procente din 42 de miliarde de lei reprezinta cel mult 800 de milioane de lei, asadar Ponta stie sigur ca nu va recupera  mare lucru, deci mentinerea CAS redusa este caduca inainte de a se produce. Si atunci, de ce faceti astfel de promisiuni, domnule prim-ministru?

author avatar
Arpad Dobre
96 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger