AcasăOldPonta legifereaza renationalizarea fostelor intreprinderi de stat

Ponta legifereaza renationalizarea fostelor intreprinderi de stat

Guvernul a aprobat, ieri, o ordonanta de urgenta prin care se instituie consolidarea pozitiei de actionar a statului la operatorii economici la care Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri are calitatea de institutie publica implicata.

Premierul Victor Ponta a aprobat, ieri, ordonanta pentru intarirea pozitiei statului in anumite companii energetice

Potrivit actului normativ, Ministerul Energiei va putea infiinta societati cu capital de stat si va putea participa la capitalul social al unor societati existente sau nou infiintate ori la majorarea capitalului social al societatilor la care este actionar. Aceste demersuri ale statului vor avea ca temei o analiza economico-financiara, tehnica, juridica si de oportunitate, bazata pe urmatoarele principii:

–         Participarea cu drepturi egale, in mod nediscriminatoriu, a actionarilor operatorilor cu capital de stat la deciziile societare;

–         Asigurarea transparentei fondurilor publice si utilizarea eficienta a acestora;

–         Promovarea investitiilor in sectorul energetic si al resurselor energetice;

Actul normativ a fost aprobat de Guvern in conditiile in care este necesara derularea de urgenta a demersurilor care sa permita infiintarea unei societati cu capital de stat. Compania va participa la constituirea unui fond de investitii, sub forma unei societati pe actiuni care va investi in proiecte din domeniul energetic din Romania. Prin tranzactia convenita prin „Memorandumul de intelegere” incheiat intre statul roman si The Rompetrol Grup N.V., de exemplu, Ministerul Energiei are mandat din partea Guvernului sa desemneze o societate nou-infiintata, cu capital integral de stat, care sa participe ca reprezentant al statului roman. Conform guvernantilor, modificarea este necesara intrucat actualul cadru legal nu permite statului roman infiintarea unor noi societati. Mai pe fata, mai pe-ascuns, guvernantii pregatesc, de fapt, renationalizarea unor foste intreprinderi de stat.

author avatar
Arpad Dobre
366 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger