AcasăOldPlatile cu cardul: argumente pro si contra

Platile cu cardul: argumente pro si contra

Platile cu cardul sunt avantajoase, deoarece achitati exact suma ceruta, fara rotunjiri din partea vanzatorului

In Romania exista in prezent 14 milioane de carduri valide, care permit utilizatorilor sa detina bani fara a-si umfla portofelele cu numerar si sa efectueze plati pentru aproape orice direct de acasa, din fata calculatorului. Totusi, exista si riscuri la platile cu cardul.

Utilizarea cardului bancar ofera o serie de avantaje pentru posesori, care pot efectua plati la distanta sau plati directe, fara sa-si mai bata capul cu numerarul. Expertii AvocatNet atrag insa atentia ca, pe langa beneficii, exista si o serie de riscuri de care trebuie sa tina seama utilizatorii de carduri.

Platile cu cardul sunt avantajoase, deoarece achitati exact suma ceruta, fara rotunjiri din partea vanzatorului

Facilitati

1. Economia de timp. Puteti cumpara bunuri sau servicii platind online chiar de acasa, fara sa va deplasati la sediul vanzatorului. In plus, puteti achita facturile chiar si la o ora tarzie a zilei scadente, fara sa mai fiti presati de programul de lucru de la ghisee.

2. Siguranta. In cazul unui furt, nu pierdeti banii. Mai exact, daca portofelul va este furat, iar in el nu aveti bani, ci carduri, acestea nu permit accesul imediat la bani, pentru ca sunt protejate de un cod PIN. Mai mult, pentru a va asigura ca hotul nu va sparge codul PIN, puteti suna la banca sa vi se blocheze contul (notati-va acel numar de telefon si pastrati-l separat de portofel). Acesta reprezinta un avantaj, fata de situatia in care pastrati banii in portmoneu, pentru ca atunci nu mai pot fi recuperati.

3. Plati exacte, fara rotunjiri. Atunci cand platiti cu cardul nu mai trebuie sa cautati in buzunar monede pentru a achita suma exacta sau pentru ca vanzatorul nu va poate da rest. Puteti plati fix cat valoreaza bunul sau serviciul. Spre exemplu, daca un produs costa 211,77 de lei, veti plati exact aceasta suma si nu una rotunjita (212 lei), ca atunci cand achitati numerar.

4. Reduceri sau bonusuri. Daca banca de la care aveti cardul are incheiat un parteneriat cu un magazin sau cu un restaurant, atunci cand platiti puteti beneficia de o reducere.

Riscuri

1. Probleme la plata online. Desi exista numeroase filtre de securitate, plata online cu cardul nu este intotdeauna foarte sigura. In situatia in care calculatorul personal este virusat, cel care v-a „spart” codurile si parolele poate colecta toate informatiile personale, inclusiv pe cele referitoare la contul bancar. Mai rau, hackerul va poate goli contul, iar in astfel de cazuri banca nu returneaza banii furati.

2. Costuri suplimentare. Detinerea unui card presupune si aplicarea unor comisioane de catre banca. Daca vreti sa scoateti bani de pe card, atunci va trebui sa platiti un comision de retragere de numerar, pe care bancile il percep. Totodata, veti fi taxat cu un comision si atunci cand interogati soldul ca sa aflati cati bani mai aveti in cont.

3. Bancomate insuficiente. Nu gasiti de fiecare data un bancomat in apropiere cand aveti nevoie de el, mai ales daca locuiti in mediul rural. Acest lucru poate fi considerat un dezavantaj atunci cand aveti nevoie urgenta de bani, dar nu ii puteti accesa.

4. Restrictii. Multi agenti economici nu ofera posibilitatea platii cu cardul. Mai precis, nu puteti plati cu cardul la unele magazinele de cartier sau la tarabele din piete. Fiind afaceri mici, cele mai multe dintre ele nu au instalate dispozitive care accepta plata cu cardul, din cauza costurilor ridicate pe care acestea le presupun.

author avatar
Arpad Dobre
1.288 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger