AcasăOldPlatile cash de peste 10.000 de lei vor fi permise in continuare

Platile cash de peste 10.000 de lei vor fi permise in continuare

Platile cash asa-zis restrictionate vor ramane neplafonate, in anumite conditii

Un fost proiect de ordonanta impotriva platilor cash, transformat de Ministerul Finantelor in proiect de lege, lasa cateva portite prin care plata cu numerar peste 10.000 de lei este, de fapt, permisa.

Platile cash asa-zis restrictionate vor ramane neplafonate, in anumite conditii

Guvernantii cauta – in goana lor dupa bani – noi firme si persoane taxabile (in loc sa colecteze la buget impozitele datorate de actalii contribuabili), astfel ca, la inceputul anului, au prezentat un proiect de act normativ de limitare drastica a platilor cu numerar. Documentul se dorea a fi promovat rapid, prin ordonanta de guvern, ca sa inceapa vanatoarea de noi taxabili. Intre timp, s-a transformat in proiect de lege, asadar, trebuie dezbatut in Parlament. In plus, noua varianta nu mai pare chiar atat de incisiva, semn ca a deranjat grupurile de interese din economia „gri”, care nu-si mai pot „aduce aportul” in acest an electoral, daca statul le restrictioneaza  platile in numerar. Asadar, exista cateva portite prin care vechea varianta a restrictionarii cash-ului a fost „indulcita”, ca nu facea sa li se taie elanul donatorilor de fonduri catre partide.

Solutii

Printre elementele de noutate introduse in proiectul de lege privind asa-zisa  restrictionare a platilor cash se numara urmatoarele:

–         in relatia firme – persoane fizice se va aplica exceptarea de la aplicarea plafonului de incasari in numerar stabilit de lege, in cazul livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii care se efectueaza cu plata in rate, pe baza de contract de vanzare-cumparare legal incheiate in acest sens;

–         posibilitatea ca firmele sa restituie persoanelor fizice sumele in numerar, indiferent de nivelul acestora, in cazul returnarii de bunuri de catre persoanele fizice, daca acestea declara ca nu au cont bancar.

Oricum, legea nu va fi adoptata prea curand ( e an electoral!), iar analistii sustin ca nu-si va atinge scopul, din cauza ambiguitatilor si a portitelor pe care le contine.

author avatar
Arpad Dobre
1.156 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger