AcasăOldPierderi uriase la OMV Petrom

Pierderi uriase la OMV Petrom

Mariana Gheorghe spera ca pretul titeiului sa fie in acest an, in medie, de 40 de dolari/baril

OMV Petrom a anuntat, ieri, primul rezultat economico-financiar negativ de la privatizarea sa, in 2004, pana in prezent. Compania a contabilizat in 2015 pierderi de 690 de milioane de lei, fata de un profit de 2,1 miliarde de lei in 2014, iar conducerea si-a anuntat intentia de a a nu propune distribuirea de dividende. In plus, OMV Petrom are in vedere si reducerea cu pana la 12% a investitiilor.

Mariana Gheorghe spera ca pretul titeiului sa fie in acest an, in medie, de 40 de dolari/baril

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom a declarat, ieri, ca in 2015, rezultatele financiare ale Grupului au fost sever afectate de scaderea abrupta a pretului titeiului. „Pe parcursul anului, am raspuns prompt la deteriorarea fundamentelor de piata si ne-am indeplinit cu succes promisiunile de reducere a costurilor si mentinere a pozitiei competitive, concomitent cu reducerea investitiilor cu 38% fata de 2014”, a spus Mariana Gheorghe. Ea a precizat ca OMV Petrom, impreuna cu partenerul sau, ExxonMobil, a finalizat a doua campanie de foraj de explorare in perimetrul Neptun, care a inclus saparea a sapte sonde in total, majoritatea indicand prezenta gazelor naturale, si testarea cu succes a unei sonde pe structura Domino. „Rezultatele sunt suficient de incurajatoare pentru a continua sa evaluam viabilitatea comerciala a dezvoltarii resurselor descoperite”, a spus sefa OMV Petrom. Aceasta ar fi partea buna a lucrurilor, intrucat compania a contabilizat in 2015 pierderi de 690 de milioane de lei, fata de un profit de 2,1 miliarde de lei in 2014, iar conducerea si-a anuntat intentia de a a nu propune distribuirea de dividende. In plus, OMV Petrom are in vedere si reducerea cu pana la 12% a investitiilor, iar rafinaria Arpechim va fi desfiintata.

Perspective

Conducerea OMV Petrom se asteapta ca, in acest an, pretul mediu al titeiului Brent sa inregistreze o valoare medie de 40 de dolari/baril. „Ne asteptam ca cererea de gaze a Romaniei sa se mentina relativ stabila, dar concurenta si presiunea pe marje vor creste, avand in vedere si competitivitatea ridicata a gazelor de import”, a avertizat Mariana Gheorghe. Ea a anticipat ca, pe piata energiei electrice, consumul in acest an va fi relativ stabil, dar profitul va fi scazut. In plus, conform declaratiilor autoritatilor, se preconizeaza masuri suplimentare in ceea ce priveste sistemul de taxare pentru activitatea de explorare si productie, consultari publice urmand sa aiba loc inainte de punerea in aplicare a noilor prevederi, incepand cu 2017. „Un cadru fiscal si de reglementare stabil, predictibil si favorabil investitiilor este esential pentru a ne putea mentine nivelul investitiilor in viitor”, a mai spust Mariana Gheorghe.

author avatar
Arpad Dobre
456 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger