AcasăOldPiata neagra a tigarilor a ajuns la 42%

Piata neagra a tigarilor a ajuns la 42%

Contrabanda cu tigari este in crestere in vestul si nord-estul tarii

Desi la nivel national s-a inregistrat o usoara scadere, piata neagra a tigarilor a ajuns la 42% in vestul tarii si la aproape 36% in nord-estul Romaniei, unul dintre motive reprezentandu-l majorarea nivelului accizelor, ca urmare a indexarii artificiale a cursului de schimb leu/euro din 2013.

Contrabanda cu tigari este in crestere in vestul si nord-estul tarii

Producatorii de tigarete din Romania au incheiat in cursul acestui an o serie de protocoale cu Politia de Frontiera si Inspectoratul General al Politiei, precum si cu Fiscul, pentru combaterea contrabandei cu tigari. Toate bune la prima vedere, iar reprezentantii JT International au anuntat ca, potrivit unui studiu al companiei de cercetare Novel Research, piata neagra la nivel national a scazut usor in septembrie 2014, situandu-se la 15,4%, fata de 17% in luna iulie. Totusi, comertul ilegal din domeniu este la cote mai ridicate decat media anuala, de circa 13%, din anii 2012-2013.

Moldova si Banatul sunt „fruncea”

In septembrie, regiunea vest a fost cea mai afectata de comertul ilegal cu tigarete, in aceasta zona a tarii piata neagra fiind in crestere puternica (plus 16 puncte procentuale, pana la 42,1%). Urmatoarea regiune semnificativ afectata de contrabanda continua sa fie cea de nord-est, cu o crestere de 1,8 puncte procentuale, pana la 35,9%. Potrivit Novel Research, o cu totul alta situatie se inregistreaza in restul tarii. Fata de iulie, in septembrie s-au consemnat scaderi semnificative in regiunile nord-vest (minus 7,9 puncte procentuale, pana la 11,8%), in  Bucuresti (minus 7,9 puncte procentuale, pana la 7,9%), in sud-est (minus 6,9 puncte procentuale, pana la 7,2%), precum si in sud-vest (cu 2,6 puncte procentuale, pana la 14,7%). Cele mai reduse niveluri ale pietei negre se inregistreaza in regiunile centru si sud (3%). „Contrabanda pe un trend ascendent, incepand cu finele anului trecut, a fost cauzata de indexarea artificiala a cursului de schimb stabilit pentru plata accizei, la care s-a adaugat majorarea anuala a accizei din aprilie”, a precizat reprezentantul JTI Romania, Moldova si Bulgaria, Gilda Lazar.

author avatar
Arpad Dobre
199 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger