AcasăOldPiata bursiera din SUA se va prabusi in acest an

Piata bursiera din SUA se va prabusi in acest an

Spre deosebire de anul 2008, cand au banuit ca vine o criza dar nu s-au asteptat la catastrofa ce urma sa loveasca mapamondul, analistii americani sufla acum si-n iaurt si avertizeaza ca bursele americane vor intra in colaps pana la sfarsitul acestui an.

Warren Buffett avertizeaza ca bursele americane vor intra in colaps din nou, din cauza lacomiei investitorilor

Potrivit specialistilor Market Watch, exista o probabilitate de aproape 90% ca acest lucru sa se intample, calculul fiind facut pe baza estimarilor, declaratiilor si previziunilor facute de reprezentanti ai marilor grupuri financiare de investitii, ai Federal Reserve (Fed), precum si de afaceristi multimiliardari.

Aroganta si incompetenta

La mijlocul anului 2008, Market Watch a adunat predictiile economice facute de mai multi experti de-alungul anilor. Concluzia era ca lumea se va confrunta cu o criza majora in cativa ani dupa 2008. Eroare!. Prabusirea a avut loc extrem de rapid, in doar doua luni, lovind atat economia SUA, cat si pe cea globala. Analistii Market Watch sustin ca, privind retrospectiv, era de asteptat sa se intample acest lucru, din cauza „arogantei si incompetentei”  de care au dat dovada  seful Fed, Ben Bernanke, precum si seful Trezoreriei, Henry Paulson.

Argumente si temeri

Market Watch a initiat recent o noua serie de interviuri, de data aceasta referitoare la estimarile pentru 2013, primul pe lista fiind magnatul Warren Buffet, care are o avere de peste 53,5 miliarde de dolari. El sustinea, imediat dupa criza din 2008, ca in patru-cinci ani va urma o noua cadere a pietelor bursiere, iar aceasta parere si-a reafirmat-o recent. De asemenea, chiar si consiliul Fed a discutat in board-ul de luna trecuta despre o previzibila prabusire a burselor in acest an, din cauza „bulei” nesustenabile a valorii actiunilor si a titlurilor de stat. La randul sau, „proorocul” crizei din 2008, Nouriel Roubini, avertizeaza ca „tobele” unui razboi in Orientul Mijlociu se aud prea tare, ceea ce va arunca intreaga lume intr-o recesiune si mai grava decat cea din care inca nici nu am iesit.

author avatar
Arpad Dobre
245 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger