AcasăOldPeste 70% dintre romani nu au planuri financiare si nici economii

Peste 70% dintre romani nu au planuri financiare si nici economii

Doar 25% dintre romani au un fond de urgenta de cateva sute de lei

Un studiu efectuat recent arata ca doar 22,35% dintre romani au un plan financiar stabilit, iar peste 75% afirma ca nu au economii pentru cheltuielile medicale ale familiei si nici planuri sau economii pentru pensie.

Doar 25% dintre romani au un fond de urgenta de cateva sute de lei

Un sondaj de opinie privind planificarea financiara a bugetului personal in Romania, realizat de OTP Bank in parteneriat cu portalul FinZoom.ro, releva o situatie dramatica. Intrebati daca dispun de un fond dedicat economiilor si investitiilor si daca au un plan al platilor in cadrul acestuia, participantii la sondaj au raspuns majoritar negativ.

Buget mic pentru sanatate

Astfel, peste 70% dintre respondenti recunosc faptul ca nu au economii pentru situatii de urgenta si peste 90% nu au un buget pentru o achizitie de mare valoare (avans pentru un imobil/masina). Peste 75% dintre participantii la sondaj afirma ca nu au economii pentru cheltuielile medicale ale familiei si nici nu au un plan pentru acestea, in timp ce peste 70% nu au planuri sau economii pentru pensie. Totodata, peste 80% nu au prevazut solutii pentru acoperirea cheltuielilor cu educatia copiilor.

Dezinteres pentru achitarea datoriilor

In ceea ce priveste planul pentru achitarea datoriilor restante, numai 27,86% au un proiect personal pentru plata soldului la credite si carduri de credit, peste 72% afirmand ca nu au un astfel de plan. Referitor la fondurile de urgenta, aproape 25% dintre cei care au participat la sondaj spun ca ar avea pusi deoparte bani doar pentru doua luni. Peste 14% sustin ca au economii care le-ar permite sa-si acopere cheltuielile intre sase si noua luni, iar aproape 15% afirma ca ar avea resurse financiare pentru o perioada de cel putin sapte luni.

Economisirea, amanata

Intrebati de tipurile de instrumente de economisire si investitii pe care le utilizeaza in prezent, 28,15% sustin ca au un cont de economii, 21,78% – depozit bancar la termen, 5,94% – unitati la un fond mutual, 7,78% – actiuni la o companie, 10,89% –  investitii in proprietati imobiliare, iar 8,77% – investitii in metale pretioase (aur, argint etc.).

 

author avatar
Arpad Dobre
125 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger