AcasăOldPeste 300 de clienti BCR solicita ancheta parlamentara: "Vom achita ratele cu...

Peste 300 de clienti BCR solicita ancheta parlamentara: „Vom achita ratele cu intarziere!”

Clientii BCR sunt taxati cu patru lei/factura

Sute de clienti care au actionat in instanta BCR din cauza majorarii dobanzilor la credite, dar n-au obtinut castig de cauza, au amenintat ca vor plati ratele cu mare intarziere.

BCR risca sa fie boicotata de toti debitorii sai

Codul de procedura civila prevede, printre altele, punerea in aplicare a reglementarilor de modificare a Legii 193/2000, referitoare la clauzele abuzive din contractele de creditare (comisioane umflate, dobanzi majorate fara anunt prealabil etc.). Legea prevede ca, daca Protecta Consumatorului initiaza o actiune impotriva unei clauze dintr-un contract de creditare, iar instanta stabileste ca acea clauza e abuziva, ea va fi eliminata din toate contractele de imprumut. Aceasta, in teorie, deoarece prevederea nu se aplica, deoarece autoritatile de la Bucuresti s-au angajat in fata FMI ca vor face tot posibiliul ca actuala disciplina de creditare sa ramana nemodificata, la fel si clauzele abuzive din toate contractele de creditare.

Unii au invins  bancile

Un client al BCR din Vrancea platea la un credit in euro o dobanda  fixa de 6,95%/an, dar s-a trezit ca aceasta a urcat la 10%/an. A dat in judecata BCR si a castigat, iar acum plateste doar 3%/an. La fel a procedat si fotbalistul de la U Cluj, Daniel Munteanu, care a obtinut, prin decizie irevocabila, plata unei dobanzi de 2%/an.

Masura extrema, dar permisa

Nu la fel de norocosi sunt insa alti peste 300 de debitori ai BCR, care, dupa ce au pierdut in instanta procesele intentate din cauza clauzelor abuzive, au anuntat ca vor recurge la un protest inedit. Clientii nemultumiti au trimis o scrisoare catre Parlamentul Romaniei, in care le-au cerut alesilor sa le apere drepturile consfintite prin modificarile aduse Legea 193/2000, referitoare la clauzele abuzive din contractele de creditare. In plus, cei peste 300 de clienti BCR au solicitat o ancheta parlamentara cu privire la drepturile debitorilor si avertizeaza ca vor intra in greva bancara. Concret, debitorii nemultumiti au anuntat ca vor achita ratele cu intarziere, in a 29 zi dupa data contractuala a platii, cu doar o zi inainte de a intra in evidentele Biroului de Credit ca rauplatnici. Acest exemplu ar putea fi urmat si de alti clienti nemultumiti.

author avatar
Arpad Dobre
507 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger