AcasăOldPericol! Parcul auto din Romania, vechi de 12-15 ani!

Pericol! Parcul auto din Romania, vechi de 12-15 ani!

Jumatate dintre masinile care circula in Bucuresti au o vechime de peste 10-12 ani

Datele oficiale arata ca, in majoritatea judetelor, chiar si in cele in care cetatenii au un nivel de trai ceva mai bun, parcul auto are o varsta medie de peste 12 ani, iar in unele zone, chiar de peste 15 ani.  Imbatranirea populatiei si trendul eco nu prea ajuta piata auto clasica, axata pe masini mari. Solutia de finantare ceva mai accesibila o reprezinta leasingul.

Jumatate dintre masinile care circula in Bucuresti au o vechime de peste 10-12 ani

Pietele emergente, printre care si Romania, tind sa creasca intr-un ritm mai inalt decat statele bogate din Vest, iar sectorul auto se concentreaza tocmai in tari in care numarul de masini este mic, raportat la mia de locuitori, iar parcul auto este invechit. Potrivit BCR leasing IFN, vanzarile  de masini au inregistrat cresteri in 2014, prima data in ultimii sapte ani, in special pe baza cererii de masini low-cost fabricate de Renault/Dacia, Skoda, Volkswagen etc. Analistii din domeniu estimeaza ca pietele emergente  vor fi principalul motor de crestere a sectorului auto, iar producatorii isi redefinesc produsele pentru a raspunde preeferintelor clientilor:

–         masini cu buget redus;

–         producerea de modele  care acopera costurile de productie prin volume mari de vanzari.

Ecologisrii si batranii franeaza piata

O tendinta care se manifesta deja in statele din centrul si vestul Europei constituie un motiv de ingrijorare pentru dealerii auto. Este vorba de tendinta tinerilor de a adopta un stil de viata „eco”, precum si de imbatranirea populatiei, care au efect de moderare a cererii de masini pentru transportul individual. „Nu e vorba insa de o scadere drastica, ci, mai degraba, de o reorientare catre masini mai mici, cu un consum mai scazut, eventual hibride”, ne-a declarat  directorul general al BCR Leasing IFN, Bogdan Speteanu, precizandu-ne ca occidentalii prefera transportul in comun (care in Vest a ajuns la standarde deosebite), pentru ca nu-si mai bat capul cu locul de parcare sau cu ambuteiajele. Revenind insa la Romania, constatam ca la noi situatia este grava, in special din cauza vechimii parcului auto.

Masini vechi in toata tara

Expertii firmei de leasing  au  analizat vechimea parcului auto din Romania pe judete, corelata cu PIB pe cap de locuitor, Timisul inregistreaza cel mai mare venit pe cap de locuitor, de 11.000 de euro, dar parcul auto de acolo are o vechime medie de aproape 14 ani. Printre judetele care stau mai slab la PIB/cap de locuitor (8.000-9.000 de euro), dar au un parc auto ceva mai „proaspat” se numara Brasovul (vechimea medie a masinilor – 13 ani) sau Constanta  (12,8 ani), iar Argesul are cele mai „tinere” autovehicule (12,5 ani). La polul opus se situeaza Mehedintiul, cu un venit din PIB pe cap de locuitor de 4.500 de euro si un parc auto de 15 ani vechime.

Punerea pe roti a afacerilor

O solutie care ar pune, la propriu, afacerile IMM-urilor in miscare o reprezinta un produs cu nume similar promovat de BCR Leasing IFN, prin care firmele mici si mijlocii pot achizitiona, in leasing operational (sau financiar) autovehicule (comerciale, sau pentru agricultura), cu dobanda de la 3,95% /an (euro) sau 4,9%/an (euro sau lei), pe o perioada de pana la sapte ani (euro) sau opt ani (lei). Oferta pentru persoane fizice vine cu odobanda de 5,5%/an (in lei) si o perioada de finantare de pana la cinci ani.

 

author avatar
Arpad Dobre
343 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger