AcasăOldPericol! Bantuie un virus informatic care blocheaza telefoanele mobile si tabletele!

Pericol! Bantuie un virus informatic care blocheaza telefoanele mobile si tabletele!

Hackerii blocheaza terminalul si cer pana la 1.500 de dolari pentru deblocare

Bitdefender a detectat saptamana trecuta peste 15.000 de e-mail-uri de tip spam ce contin fisiere sau arhive de fisiere infectate, originare de la servere localizate in Ucraina. Dintre acestea mai mult de 1.000 tintesc utilizatori romani.

Hackerii blocheaza terminalul si cer pana la 1.500 de dolari pentru deblocare

Pretinzand ca este o actualizare a Adobe Flash Player, virusul se descarca si se instaleaza ca un player video. Cand utilizatorul incearca sa il ruleze apare un mesaj de eroare fals. Dupa ce apasa „OK” ca sa continue, utilizatorii observa o falsa avertizare de la FBI, care ii informeaza ca au incalcat legea, accesand pagini cu continut pornografic. Ulterior, butoanele „home” si „back” ale telefonului nu mai functioneaza, iar inchiderea si repornirea dispozitivului nu sunt de ajutor. Hackerii solicita suma de 500 de dolari in schimbul codului necesar deblocarii dispozitivului. Totusi, daca utilizatorul opteaza sa deblocheze in mod independent terminalul, suma se tripleaza ulterior, ajungand la 1.500 de dolari. Din nefericire, masurile pe care le poate lua utilizatorul odata infectat cu virusul Android.Trojan.SLocker.DZ sunt destul de limitate, singura solutie fiind preventia.

Recomandarile specialistilor

Specialistii Bitdefender recomanda utilizatorilor de smartphone si tablete urmatoarele:

–         Nu instalati niciodata aplicatii provenite din surse nesigure! Android blocheaza din start instalarea aplicatiilor din afara Play Store, insa exista situatii cand utilizatorii sunt constransi sa modifice setarile (de exemplu, cand folosesc alte surse din afara magazinului Play). Daca e posibil, lasati aceasta optiune in starea initiala.

–         Asigurati-va prin back-up datele de pe terminal, fie in cloud sau pe un dispozitiv extern.

–         Folositi o solutie de securitate pentru Android, actualizati-o in mod constant si permiteti-i acesteia sa ruleze frecvent scanari.

–         Respectati bunele practici legate de navigarea pe internet. Evitati navigarea pe pagini cu continut riscant, dar si accesarea linkurilor si fisierelor atasate provenite din surse nesigure.

Folositi un filtru pentru a reduce numarul e-mail-urilor infectate de tip spam, care ajung in inbox.

 

author avatar
Arpad Dobre
249 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger