AcasăOldPericol! Asiguratorii impun repararea pieselor auto avariate!

Pericol! Asiguratorii impun repararea pieselor auto avariate!

Cristian Muntean sustine ca repararea barelor de protectie avariate este ilegala

Conducerea Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) sustine ca, in ultimii doi ani, peste 90% dintre societatile de asigurari din Romania au emis solutii tehnice de reparare a unor piese care, de fapt, ar trebui inlocuite. Acest fenomen s-a inregistrat frecvent  in cazul barelor din plastic.

Cristian Muntean sustine ca repararea barelor de protectie avariate este ilegala

ASSAI atrage atentia ca repararea barelor de protectie din plastic (care contin si fibra de sticla, rasini si alte materiale) ale autovehiculelor este o operatie ilegala, neconforma si care pune in pericol siguranta rutiera. Cand sunt reparate (lipite), barele isi pierd caracteristicile de elasticitate si preluare a socului in cazul unui impact. „Producerea unui eveniment rutier cu un pieton care este lovit cu o masina astfel reparata poate face diferenta dintre un accident cu vatamare corporala si ucidere din culpa”, ne-a declarat presedintele ASSAI, Cristian Muntean. El sustine ca asiguratorii romani apeleaza la astfel de solutii tehnice pentru ca repararea unei bare  costa aproximativ 100 de lei, pe cand achizitia uneia noi costa intre 800 si 2.500 de lei, in functie de marca masinii. Presedintele ASSAI a sesizat in aceasta problema Politia Romana, Registrul Auto Roman, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Consecinte

Cristian Muntean

Potrivit ASSAI, in situatia in care un pagubit RCA  sau asigurat CASCO accepta o asemenea  solutie tehnica, trebuie sa se astepte si la alte consecinte:

a.         Daca bara reparata va fi distrusa intr-un viitor accident, asiguratorul il va despagubi  doar 50% din valoarea piesei noi, deoarece piesa nu a fost noua, ci reparata;

b.        Nu se acorda garantii pentru niste reparatii efectuate neconform si ilegal;

c.         Autovehiculul reparat neconform pirede din valoarea de revanzare;

d.        Incadrarea juridica a soferului intr-un dosar penal va  fi diferita in cazul unui accident din care a rezultat uciderea din culpa a unui pieton din cauza unui impact cu o piesa reparata neconform.

 

author avatar
Arpad Dobre
287 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger