AcasăOldPatronii se plang ca nu gasesc soferi, ingineri si meseriasi

Patronii se plang ca nu gasesc soferi, ingineri si meseriasi

Meseriasii sunt la mare cautare pe piata actuala a muncii

Aproximativ 61% dintre angajatorii din Romania spun ca au dificultati in ocuparea posturilor vacante, din cauza deficitului de talente. Printre cei mai cautati, dar greu de gasit, se numara meseriasii calificati, ingineri si soferii.

Meseriasii sunt la mare cautare pe piata actuala a muncii

Mai mult de trei din cinci angajatorii romani se confrunta cu deficitul de talente. Aceasta este principala concluzie a aunui studiu efectuat recent de compania Manpower, care arata ca  procentul este mult deasupra mediei globale de 38%. In consecinta, Romania e pe locul cinci in topul tarilor cu cele mai mari dificultati legate de talente, dupa Japonia, Peru si Hong Kong si la egalitate cu Brazilia. Pentru al treilea an consecutiv, angajatorii considera ca posturile care ridica cele mai mari probleme sunt cele de meseriasi calificati si ingineri, pe locul trei situandu-se soferii.

Cauze: pretentii mari, experienta redusa

Cea mai mare schimbare in topul celor mai dificil de ocupat pozitii, comparativ cu anul trecut, este includerea soferilor si a managerilor, in cazul acestora din urma in special a celor de nivel executiv (directori) in primele zece pozitii. Personalul IT urca in topul dificultatilor de pe locul sapte in 2014, pe locul cinci in 2015, iar personalul financiar contabil a ajuns pe locul sapte, de pe locul zece. Principala cauza a deficitului de talente este, in opinia a 48% dintre angajatori, lipsa competentelor profesionale specifice rolului (asa numitele hard-skills). O alta cauza, invocata de 17% dintre angajatori (fata de 11% in 2014), este nepotrivirea dintre asteptarile financiare ale candidatilor si oferta salariala. Pe de alta parte, 15% dintre angajatori (in scadere fata de 21% in 2014) spun ca in spatele deficitului se ascunde lipsa de experienta, iar alti 14% remarca o lipsa a abilitatilor interpersonale, de relationare si comunicare (asa numitele soft skills), din care se enumera mai ales:

–         lipsa de profesionalism (7%),

–         lacune de colaborare si lucru in echipa (7%),

–         probleme legate de atentia la detalii, planificare si organizare (5%).

In consecinta, angajatorii din Romania resimt in primul rand un impact asupra productivitatii si competitivitatii organizatiei (60%, in crestere fata de 54% anul trecut).

Solutii

Potrivit Manpower, angajatorii din Romania se remarca insa si prin disponibilitatea crescuta de a lua masuri pentru a contracara deficitul de talente. Cei care le implementeaza se concentreaza prioritar asupra practicilor de personal (66%, fata de 61% in 2014), cea mai frecvent intalnita fiind formarea si dezvoltarea suplimentara a angajatilor existenti (45%), fie pentru a dobandi noi abilitati si competente (33%), fie pentru a le dezvolta pe cele detinute deja (33%).

 

author avatar
Arpad Dobre
602 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger