AcasăOldOrasele din SUA vor declansa o noua criza mondiala!

Orasele din SUA vor declansa o noua criza mondiala!

Stirea ca municipalitatea din Detroit a intrat in faliment va fi pusa in umbra de anunturile similare ce ar urma sa vina din partea a zeci de orase din SUA. Acestea au emis bonduri municipale de zeci de miliarde de dolari, iar planurile de pensii publice din SUA sunt deja subfinantate cu peste 14.000 de miliarde de dolari.

Pagubita. Dexia este una dintre bancile care au cumparat obligatiuni precum cele emise de Los Angeles

Potrivit Detroit Free Press, in aceeasi situatie falimentara din Detroit se afla zeci de orase mici sau mari, de la Los Angeles la Baltimore, care au apelat la surse de finantare pentru fondurile de pensii ale angajatilor municipalitatii, politistilor si pompierilor. Cum bani lichizi nu aveau, au tiparit obligatiuni municipale, apoi le-au scos la vanzare la nivel mondial. Asa a facut si municipalitatea din Detroit, care, in 2005, a avut o emisiune de bonduri de aproximativ un miliard de dolari, supralicitata de o serie de banci, multe dintre ele din Europa. Vazand ce succes a avut cu prima emisiune, municipalitatea din „orasul bolizilor” a scos la vanzare in 2006 o noua emisiune de bonduri, in valoare de inca un miliard de dolari, cu acelasi succes. Acum, previzibilele falimente ale multor municipalitati din SUA anunta o nou criza financiara mondiala.

Promisiuni de 14.000 de miliarde de dolari

Conform unei agentii guvernamentale din Washington, se  estimeaza ca zeci de municipalitati din SUA au emis bonduri pentru finantarea unor planuri de pensionare a functionarilor din primarii, a politistilor, precum si a pompierilor. Potrivit Pew Center of States, problema este ca, insumate, toate aceste planuri dau o suma astronomica, imposibil de platit de catre municipalitati: 1,4 trilioane (14.000 de miliarde) de dolari, doar la nivelul anului 2010.

Paguba, platita de cetateni

Printre cele mai afectate banci se afla cele din Europa, dintre care se detaseaza net banca elvetiana UBS, care are deja pierderi de peste 50 de miliarde de euro. O alta banca este si Dexia din Belgia, precum si o institutie financiara inca neprecizata (posibil Commerzbank) din Germania. Problema este ca toate acestea au fost nationalizate recent, iar factura finala o vor plati, pana la urma, contribuabilii.

author avatar
Arpad Dobre
720 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger