AcasăOldOMV si Rompetrol pot produce benzina poluanta la liber

OMV si Rompetrol pot produce benzina poluanta la liber

OMV Petrom poate scumpi carburantii oricand, invocand majorarea cotatiilor la titei

Un proiect de act normativ aflat, ieri, pe agenda Guvernului, permite companiilor petroliere sa produca in continuare carburanti sub nivelul calitativ cerut de acordurile cu UE.

Rompetrom poate scumpi carburantii oricand, invocand majorarea cotatiilor la titei

Guvernul a negociat recent cu OMV Petrom si cu Rompetrol scaderea cotei de biocarburant care, in mod normal, ar trebui majorata la benzina, conform legislatiei, incepand cu anul viitor. In schimb, reprezentantii Guvernului au cerut OMV si Rompetrol sa absoarba majorarea accizei la carburanti fara sa scumpeasca benzina si motorina. Deocamdata, majorarea accizei a fost amanata cu trei luni de Guvern, care a reusit, astfel, sa-l convinga pe presedintele Romaniei, Traian Basescu, sa promulge legea bugetului de stat pentru 2014. Dar amenintarea privind scumpirea carburantilor va reveni din primavara anului viitor, daca nu cumva mai repede, din cauza unei eventuale majorari a cotatiilor titeiului la nivel global. Ppentru a se asigura ca OMV si Rompetrol vor mentine preturile actuale si in 2014, autoritatile au oferit acestor firme anumite facilitati.

Facilitati pentru ei, poluare pentru noi

In 2011, Guvernul a decis ca, incepand cu 2013, motorina si benzina trebuie sa includa o cota de biocarburant de minimum 6%. Conform calendarului stabilit atunci, cota de biocarburant din benzina trebuia sa creasca la 8% din 2015, la 9% din 2017 si la 10% din 2019. In decembrie 2012 s-a anulat obligatia cotei de 6%, iar pentru anul viitor s-a negociat cu OMV si Rompetrol o cota de biocarburant de 4,5% la benzina care sa urce la 8% abia in 2018, nu in 2015. Pentru motorina s-a stabilit o cota de biocarburant de 6,5% in 2016, nu de 7%, cum prevedea initial legea. In plus, companiile petroliere au primit asigurari ca nu sunt obligate sa produca benzina mai buna calitativ (continut redus de oxigen si de etanol) pana in 2019, nu 2016, cum cere UE.

author avatar
Arpad Dobre
384 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger