AcasăOldOCDE pune biciul pe firmele care fenteaza Fiscul

OCDE pune biciul pe firmele care fenteaza Fiscul

Apple si Google vor fi obligate sa plateasca taxe in toate tarile in care isi vand produsele

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) va obliga firme ca Apple sau Google sa-si declare profitul in statele in care il obtin. Marile concerne nu vor mai putea declara venituri in tari cu fiscalitate redusa.

Apple si Google vor fi obligate sa plateasca taxe in toate tarile in care isi vand produsele

Statele membre OCDE vor sa combata practicile de evitare a taxelor de catre companii precum Apple, Starbucks sau Volkswagen, prin aplicarea unor masuri dure, pentru inceput doar in tarile G20 (19 state puternic industrializate si tari emergente, plus Uniunea Europeana).

Taxare in statul de origine

Numeroase firme multinationale isi declara in prezent profitul in paradisuri fiscale, dar acest lucru nu va mai dura multa vreme. OCDE va obliga aceste firme sa plateasca impozite in tara in care se realizeaza efectiv valoarea adaugata. In acest mod se are in vedere ingreunarea „plimbarii” profitului prin offshore-uri cu taxare modica.

Declararea tuturor cheltuielior

Multinationalele vor fi puse in situatia sa declare natura tuturor cheltuielilor si costurilor, fie ca este vorba de licente, taxe, dobanzi, salarii, ceea ce va taia pofta marilor firme de a-si declara profitul in paradisuri fiscale. Pe de alta parte, companiile din domeniul IT, cum este cazul Google sau Apple, vor fi obligate sa plateasca taxe in tara in care clientii cumpara produse oferite de aceste firme. In consecinta, in vizorul OCDE vor intra nu doar activitatile comerciale din statele membre ale organizatiei, ci si din alte tari in care se vand produse ori servicii ale firmelor mentionate.

author avatar
Arpad Dobre
122 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger