AcasăOldNoul guvern s-ar putea trezi cu o gaura la buget de peste...

Noul guvern s-ar putea trezi cu o gaura la buget de peste doua miliarde de lei

Relaxarea fiscala legiferata de Guvernul ponta il lasa fara resurse bugetare pe Dacian Ciolos

Una din ultimele ordonante de urgenta emise de Guvernul Ponta avea in vedere reducerea cotei de impozit pentru veniturile din dividende, extinderea sferei de aplicare a cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea apei potabile si a apei pentru irigatii in agricultura. Aceste masuri se aplica de anul viitor, iar Guvernul Ciolos trebuie sa fie atent la edificarea bugetului pe 2016, deoarece se va trezi cu o gaura la buget de peste doua miliarde de lei.

Relaxarea fiscala legiferata de Guvernul ponta il lasa fara resurse bugetare pe Dacian Ciolos

Presedintele Consiliului fiscal, Ionut Dumitru, a precizat ca varianta proiectului de ordonanta de urgenta notificata in 26 octombrie Consiliului fiscal contine ca masuri relevante sub aspectul impactului fiscal urmatoarele:

–         ridicarea la 100.000 euro/an a plafonului pentru clasificarea firmelor ca microintreprinderi,

–         diferentierea cotelor de impozitare aplicabile cifrei de afaceri a microintreprinderilor (3%, 2% sau 1%, in functie de numarul de angajati),

–         devansarea de la 1 ianuarie 2016 a intrarii in vigoare a reducerii la 5% a cotei de impozitare a dividendelor pentru persoane fizice si juridice, prevazuta initial pentru inceputul anului 2017.

Dumitru sustine ca informa notificata Consiliului fiscal nu se mentiona extinderea aplicabilitatii cotei reduse de TVA de 9% in cazul apei potabile si celei pentru irigatii in agricultura.

Gaura uriasa la buget

Impactul total asupra veniturilor la nivelul anului 2016 este de minus 2,05 miliarde de lei, repartizarea impactului de runda I pe masuri individuale fiind de:

–         minus 300 de milioane lei efect net la nivelul incasarilor din impozitul pe veniturile microintreprinderilor provenind din reclasificare;

–         minus 1,36 de miliarde de lei la nivelul impozitului pe dividendele platite persoanelor fizice romane;

–         minus 44 de milioane de lei la nivelul impozitului pe dividendele platite persoanelor juridice romane;

–         minus 110,7 milioane de lei la nivelul impozitului pe dividendele persoanelor fizice si juridice nerezidente;

–         minus 233,8 milioane de lei la nivelul veniturilor din TVA ca urmare a extinderii aplicabilitatii cotei reduse de 9% pentru apa potabila si apa pentru irigatii in agricultura.

Cum credea Victor Ponta ca va rezolva aceste minusuri? Simplu, prin ajustarea automata a cheltuielilor bugetelor locale cu echivalentul pierderilor de venituri de la nivelul impozitului pe dividendele (De unde lua bani? Din alte taxe?). In plus, fostul cabinet avea in vedere un plus la buget (ca efect de runda a doua a relaxarii fiscale mentionate) de 607 milioane de lei, generat, cica, de un plus de crestere economica egal cu 0,05 puncte procentuale si 19.000 de locuri de munca nou create. Ionut Dumitru a demontat toate acste argumente, iar rezultatul e, in continuare, pe minus. Practic, pentru a obtine plusul imaginat de Ponta ear fi necesara colectarea a  175% din baza de impozitare suplimentara aparuta in urma  visatei cresteri economice si a inmultirii locurilor de munca, lucru considerat de Dumitru ca fiind imposibil de realizat. Asadar, bugetul Guvernului Ciolos este deja pe minus doupa miliarde de lei, chiar inainte de a fi realizat.

author avatar
Arpad Dobre
197 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger