AcasăOldNoul Cod Fiscal incurajeaza contrabanda cu tigari

Noul Cod Fiscal incurajeaza contrabanda cu tigari

Gilda Lazar a precizat ca 19% din piata de profil o reprezinta tigarile de contrabanda

Proiectul noului Cod Fiscal, care ar urma sa intre in vigoare din 2016, prevede mari reduceri ale accizelor la carburanti, bere, vinuri spumoase, alcool etilic, precum si eliminarea taxei pe lux la titei, cafea, bijuterii, confectii din blanuri, autoturisme si alte asemenea. Reducerile nu se vor aplica la tigari, unde acciza va creste anul viitor, iar reprezentantii industriei de profil avertizeaza ca acest lucru va incuraja contrabanda, care, oricum, a crescut la 19% in acest an fata de 2014.

Gilda Lazar a precizat ca 19% din piata de profil o reprezinta tigarile de contrabanda

Conform proiectului noului Cod Fiscal, accizele vor scadea din 2016 cu:

– 20% la motorina,

– 18,62% la benzina fara plumb,

– 16,28% la benzina cu plumb,

– 15,38% pentru bere,

– 70% la vinuri spumoase,

– 30% pentru alcool etilic.

Tigarile si produsele din tutun au fost uitate la reducerea accizelor, iar producatorii avertizeaza ca acest lucru va incuraja contrabanda cu tigari.

Piata neagra a tigarilor = 600 de milioane de euro

Directorul Corporate Affairs & Communications al JTI Romania, Gilda Lazar, a remarcat faptul ca, pe langa o serie de masuri surprinzator de liberale din partea unui guvern social-democrat, reducerea accizelor a ocolit domeniul prelucrarii tutunului. „Singurele accize care continua sa creasca inainte de termen sunt accizele pentru tigarete. Acest lucru se intampla in timp ce contrabanda cu tigarete bate record dupa record – aproape 16% in 2014 si peste 19% in ianuarie 2015”, a spus Gilda Lazar. Ea a precizat ca firmele din industria tutunului au platit la stat 2,7 miliarde de euro in accize, TVA, impozite si contributii.  „Cursul la care s-a platit acciza a crescut artificial in 2014 cu 5%, dar incasarile, doar cu 3-4%, din cauza scaderii pietei legale. Nivelul din ianuarie 2015 al pietei negre a tigaretelor, produse pentru care guvernul creste accizele inainte de termen, inseamna pierderi anualizate la buget de peste 600 milioane de euro”, a atentionat reprezentantul JTI Romania, cerand guvernantilor sa consulte si mediul de afaceri din industria tutunului, atunci cand opereaza modificari ale accizelor.

author avatar
Arpad Dobre
516 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger