AcasăOldNoua etichetare este obligatorie si nu prea

Noua etichetare este obligatorie si nu prea

Produsele alimentare trebuie sa aiba pe etichete iclusiv informatii privind alergenii

Directiva europeana privind etichetarea a devenit obligatorie pentru toate statele membre, deci si pentru Romania, dar noile etichete nu au aparut inca si, in unele cazuri, le vom vedea abia peste cativa ani, deoarece producatorilor li se permite pastrarea vechilor inscriptionari pana la epuizarea stocurilor existente.

Produsele alimentare trebuie sa aiba pe etichete iclusiv informatii privind alergenii

Potrivit unei directive europene, in toate magazinele din Romania si UE, pe ambalajul produselor se va regasi o cantitate de informatii mai consistenta, cu scopul de a informa cat mai bine consumatorii cu privire la valorile nutritionale si ingredientele alimentelor, precum si alti factori considerati importanti. In acest mod, toti cumparatorii ar trebui sa beneficieze de o informare corecta si completa, astfel incat sa poata lua decizii in cunostinta de cauza in ceea ce priveste propria alimentatie.

Schimbari

Potrivit precizarilor patronatului Romalimenta, printre schimbarile introduse de Regulamentul 1.169/2011 pentru noua etichetare se numara:

–         declaratia nutritionala, afisata pe majoritatea alimentelor preambalate (incepand cu anul 2016, aceasta va fi obligatorie);

–         imbunatatirea lizibilitatii prin introducerea unei marimi minime a corpului literelor;

–         scoaterea in evidenta a alergenilor in lista ingredientelor (de exemplu, prin litere ingrosate).

De asemenea, alimentele ne-preambalate vor trebui sa fie insotite de informatii cu privire la prezenta sau absenta alergenilor. Totodata, pe etichete trebuie specificata originea carnii neprocesate de porc, oaie, capra sau pasare. Potrivit Romalimenta, pe etichete vor  fi introdusi termeni noi, care vor furniza informatii suplimentare despre anumite caracteristici sau despre compozitia produsului. In plus, consumatorii trebuie sa primeasca  informatii si despre continutul in energie si in nutrienti principali, raportati la consumul de referinta.

Derogari

Evident, aproape niciuna dintre aceste informatii nu va fi prezenta, de azi, pe marfurile alimentare din magazine. Aceasta deoarece regulamentul UE prevede masuri tranzitorii, ceea ce inseamna ca alimentele plasate pe piata sau etichetate inainte de 13 decembrie 2014 si care nu sunt conforme cerintelor regulamentului pot fi comercializate pana la epuizarea stocurilor. Pentru a evita risipa de alimente, regulamentul permite, intre altele, vanzarea acestor produse indiferent cat de mare este perioada lor de valabilitate. Unele produse care sunt congelate, uscate sau in conserva au o durabilitate mare si pot ramane pe piata cativa ani, cu vechea eticheta.

author avatar
Arpad Dobre
125 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger