AcasăOldNoi reglementari privind suspendarea executarii silite

Noi reglementari privind suspendarea executarii silite

Executarea silita poate fi suspendata in instanta prin prezentarea unei polita de asigurare

Guvernul a adoptat, ieri, o ordonanta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si modificarea si completarea unor acte normative. Noile prevederi permit suspendarea executarii silite prin prezentarea de garantii, reglementeaza regimul popririlor si elimina taxele extrajudiciare.

Executarea silita poate fi suspendata in instanta prin prezentarea unei polita de asigurare

Actul normativ aprobat ieri de Guvern completeaza prevederile legale referitoare la tipurile de garantii, in sensul extinderii garantiilor financiare cu un nou tip: polita de asigurare de garantie. Prin aceasta modificare se ofera posibilitatea contribuabililor sa depuna drept garantie scrisori de garantie/polite de asigurare de garantie emise si de alte institutii de credit sau alte institutii financiare autorizate, nu numai de catre cele bancare. O alta reglementare din ordonanta va da contribuabilului posibilitatea de a obtine suspendarea executarii silite prin depunerea unei scrisori de garantie bancara/polita de asigurare de garantie si pe parcursul solutionarii actiunii in contencios administrativ.

Popriri cu limite clare

Ordonanta prevede, in cazul popririi bancare, un termen de trei zile pentru ca bancile sa plateasca sumele indisponibilizate. Acest interval creaza premisele evitarii situatiilor de executari multiple, existand numeroase cazuri in care au fost poprite si indisponibilizate sume existente in mai multe conturi bancare. Astfel, in cele trei zile, dupa ce a fost informat de banca sa cu privire la popririle instituite, debitorul poate solicita organului fiscal mentinerea doar a uneia dintre popriri si ridicarea celorlalte care depasesc debitul inscris in titlul executoriu ce face obiectul popririi.

Taxele extrajudiciare, eliminate

Actul normativ stabileste si scutirea de la plata taxelor extrajudiciare de timbru a tuturor contribuabililor care solicita Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) eliberarea unor certificate, adeverinte sau alte asemenea documente. Aceasta masura vine in  sprijinul contribuabililor care vor fi scutiti de drumurile si timpul alocat achizitionarii acestor timbre. Spre exemplu, anul trecut, ANAF a emis peste 4,5 milioane de documente pentru a caror eliberare a fost necesara achizionarea de catre contribuabili a timbrelor extrajudiciare. In prezent, sunt scutiti de la plata taxelor extrajudiciare contribuabilii care solicita certificate necesare pentru obtinerea unor drepturi privind asistenta sociala, asigurarile sociale si protectia sociala.

 

author avatar
Arpad Dobre
552 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger