AcasăOldNoi reglementari privind RCA si protectia asiguratilor

Noi reglementari privind RCA si protectia asiguratilor

Reparatiile auto asigurate RCA nu trebuie sa depaseasca tarifele practicate de reprezentantele auto

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a adoptat un set de masuri prudentiale referitoare la intarirea structurii industriei asigurarilor, predictibilitatea tarifelor RCA si protectia consumatorilor.

Reparatiile auto asigurate RCA nu trebuie sa depaseasca tarifele practicate de reprezentantele auto

Asiguratorii RCA sau intemediarii in asigurari nu pot oferta, promova si comercializa asigurari RCA la alte prime de asigurare decat cele rezultate din aplicarea tarifelor de prima notificate la ASF.

Obligatii pentru asiguratori si intermediari

Este interzisa asiguratorilor RCA sau intemediarilor in asigurari acordarea oricaror avantaje colaterale asiguratilor la incheierea unei polite de asigurare RCA. Totodata, asiguratorul RCA are obligatia de a utiliza tarife de prima astfel incat sa se acopere toate obligatiile ce decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA. In sarcina asiguratorului sau intermediarului cade si mentionarea pe polita de asigurare a comisionului de intermediere sau a cheltuielii medii de achizitie directa, acestea fiind incluse in prima de asigurare totala. Intermediarii au obligatia de a incasa prima de asigurare pentru RCA direct in contul asiguratorului, iar in cazul platilor in numerar trebuie sa vireze integral in contul societatii de asigurare prima incasata aferenta politelor RCA in cel mult 5 zile lucratoare de la data incasarii. Politele RCA pot fi incheiate cu cel mult 30 de zile inainte de data intrarii in valabilitate a acestora. Important! In cazul rezilierii politelor, asiguratorul trebuie sa restituie diferenta de prima de asigurare RCA in termen de maximum zece zile.

Constatarea si lichidarea daunelor

In cazul daunelor totale, asiguratorii trebuie sa elimine grila de uzura si sa stabileasca valoarea reala a vehiculului pe baza sistemelor de specialitate. De asemenea, cand stabilesc cuantumul despagubirilor, asiguratorii trebuie sa limiteze acoperirea politelor RCA la nivelul preturilor practicate de reprezentantele auto din Romania. Totodata, firmele de asigurare trebuie sa stabileasca obligatii si termene mai scurte la constatarea daunelor, astfel ca efectuarea reconstatarilor, de exemplu, sa se faca in termen de maximum trei zile de la solicitarea asiguratilor.

author avatar
Arpad Dobre
435 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger