AcasăOldNoi plafoane la platile cu numerar

Noi plafoane la platile cu numerar

Firmele nu vor mai putea accepta plati in numerar de peste 10.000 de lei pe zi de la persoanele fizice, iar schimbul de cash intre persoane juridice se va limita la 5.000 de lei pe zi. Firmele care au de platit salarii sau impozite pot efectua plati de peste 10.000 de lei pe zi. Senatorii au adoptat recent proiectul de act normativ care prevede limitarea platilor cu numerar. Conform legii, operatiunile de incasari in numerar efectuate de firme, de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii, urmeaza sa se efectueze in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana. Pe de alta parte, incasarile in numerar de la operatorii economici se vor realiza in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, iar platile cash catre firme se vor efectua in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana juridica, dar nu mai mult de 10.000 lei/zi. Exceptii Cu toate acestea, legiuitorul, in intelepciunea sa, a lasat o portita pentru efectuarea de plati peste plafoanele amintite anterior, cand este vorba de: - plata in numerar a impozitelor, taxelor, contributiilor, amenzilor si a altor obligatii datorate bugetului general consolidat al statului; - depunerea de numerar in conturile deschise la banci; - transferarea de sume prin intermediul institutiilor care presteaza servicii de plata autorizate de BNR sau autorizate in alt stat membru al Uniunii Europene si notificate catre BNR; - plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu; - retragerea de numerar din conturi deschise la banci pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal.

Firmele nu vor mai putea accepta plati in numerar de peste 10.000 de lei pe zi de la persoanele fizice, iar schimbul de cash intre persoane juridice se va limita la 5.000 de lei pe zi. Firmele care au de platit salarii sau impozite pot efectua plati de peste 10.000 de lei pe zi.

Platile intre firme se vor limita la maximum 5.000 de lei pe zi

Senatorii au adoptat recent proiectul de act normativ care prevede limitarea platilor cu numerar. Conform legii, operatiunile de incasari in numerar efectuate de firme, de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii, urmeaza sa se efectueze in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana. Pe de alta parte, incasarile in numerar de la operatorii economici se vor realiza in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, iar platile cash catre firme se vor efectua in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana juridica, dar nu mai mult de 10.000 lei/zi.

Exceptii

Cu toate acestea, legiuitorul, in intelepciunea sa, a lasat o portita pentru efectuarea de plati peste plafoanele amintite anterior, cand este vorba de:

–         plata in numerar a impozitelor, taxelor, contributiilor, amenzilor si a altor obligatii datorate bugetului general consolidat al statului;

–         depunerea de numerar in conturile deschise la banci;

–         transferarea de sume prin intermediul institutiilor care presteaza servicii de plata autorizate de BNR sau autorizate in alt stat membru al Uniunii Europene si notificate catre BNR;

–         plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu;

–         retragerea de numerar din conturi deschise la banci pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal.

author avatar
Arpad Dobre
1.224 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger