AcasăOldNicosia propune taierea conturilor cu 25%, FMI vrea mai mult

Nicosia propune taierea conturilor cu 25%, FMI vrea mai mult

Sefa delegatiei FMI in Cipru, Delia Velculescu (foto jos), cere restructurarea bancii populare Laiki

Azi este ultima zi in care Cipru mai poate face ceva pentru a-si salva sistemul bancar si a evita intrarea in incapacitate de plata. Autoritatile de la Nicosia au promis taierea a 20-25% din conturile bancare, dar FMI vrea restructurarea bancilor.

Sefa delegatiei FMI in Cipru, Delia Velculescu (foto jos), cere restructurarea bancii populare Laiki
Delia Velculescu

Delegatia FMI prezenta in Cipru este condusa de o romanca, Delia Velculescu, iar ea pare exterm de nemultumita de deciziile cipriotilor. Potrivit publicatiei elene Kathimerini, desi guvernul cipriot a propus inclusiv taierea cu pana la 25%  a conturilor bancare mai mari de 100.000 de euro, Velculescu e nemultumita. Ea sustine ca, pe langa restructurarea Cyprus Popular Bank (Laiki), propusa de guvernul cipriot, planul de salvare a sistemului bancar al tarii trebuie sa aiba in vedere si o divizare a Bancii Ciprului. In plus, banca Laiki a cerut de la Banca Centrala Europeana un imprumut de urgenta de noua miliarde de euro, bani despre care nu se stie cand sau daca vor mai fi returnati.

Atentionare pentru romani

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomanda cetatenilor romani care calatoresc in Cipru sa detina numerar in euro, suficient pentru durata sejurului. Intrucat bancile cipriote raman inchise, pot fi efectuate retrageri in numerar  numai de la bancomate, in limite reduse, de 260-400 euro.Totodata, furnizorii de servicii – magazine, restaurante, benzinarii, etc. – nu accepta plata prin intermediul cardurilor.

Bancile spaniole, urmatoarele tinte

Liderul Partidului Independentei din Marea Britanie, Nigel Farage, a avertizat, ieri, ca blocarea conturilor in Cipru si dijmuirea lor s-ar putea repeta si in Spania. Farage recomanda numerosilor britanici care au conturi in Peninsula Iberica sa-si transfere urgent banii in Marea Britanie.

author avatar
Arpad Dobre
389 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger