AcasăOldMugur Isarescu nu confirma adoptarea euro in 2019

Mugur Isarescu nu confirma adoptarea euro in 2019

Mugur Isarescu sustine ca Romania mai multe de facut in privinta reformelor structurale

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a amintit ca atat Guvernul, cat si Presedintia considera ca Romania poate adera la zona euro in 2019. Seful Bancii Nationale s-a ferit sa afirme ca acest termen ar fi sustinut de institutia pe care o conduce.

Mugur Isarescu sustine ca Romania are multe de facut in privinta reformelor structurale

In privinta adoptarii monedei unice, Romania indeplineste acum criteriul privind deficitul bugetar, care nu trebuie sa depaseasca 3% din PIB. De asemenea, datoria publica se situeaza sub pragul de 60%, aceasta fiind o alta conditie eliminatorie. Totodata, se pare ca in acest an ne vom incadra si la inflatie, care trebuie sa fie cu cel mult 1,5% peste cel mai mic nivel din UE. Totusi, tara noastra are cateva minusuri pentru care 2019 este un termen prea optimist pentru aderarea la zona euro:

–         productivitatea muncii din Romania este cu 50% sub media UE si cu mult sub nivelul raportat la adoptarea monedei unice de cele mai noi state membre euro (Slovenia, Slovacia, Estonia si Letonia).

–         PIB-ul pe cap de locuitor raportat la paritatea puterii de cumparare a ajuns abia la 50% din media UE, iar saracia ne va plasa, in continuare, la periferia UE.

Lipsesc reformele

Poate acestea sunt si motivele pentru care Isarescu nu a confirmat ca BNR si-ar asuma adoptarea euro in 2019. El a atras atentia ca Romania mai are inca multe de facut in ceea ce priveste reformele structurale. „Unii economisti spun ca atingerea criteriilor nominale este in contradictie cu convergenta reala. Acum este clar ca criteriile nominale nu pot fi atinse fara stabilitate financiara si competitivitate ridicata. O diferenta mare de convergenta reala pune presiune pe mediul de afaceri”, a spus Isarescu. El a mentionat ca si cele mai  avansate state din Europa Centrala, de Est si Sud-Est din punct de vedere al convergentei reale au renuntat dupa criza la calendarul de aderare si au adoptat o pozitie de asteptare.

author avatar
Arpad Dobre
111 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger