AcasăOldMugur Isarescu: „Consumatorul nu mai inghite orice cresteri de pret”

Mugur Isarescu: „Consumatorul nu mai inghite orice cresteri de pret”

Isarescu avertizeaza ca noile taxe si majorarile de impozite vor duce la cresterea inflatiei

Noile taxe pe stalpi electrici, cosuri de fum si constructii ale firmelor, anuntate de autoritati pentru 2014, l-au facut si pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sa ia pozitie. El avertizeaza ca populatia nu mai poate accepta scumpiri.

Isarescu avertizeaza ca noile taxe si majorarile de impozite vor duce la cresterea inflatiei

Isarescu a anuntat, ieri, ca inflatia de la sfarsitul acestui an va fi mai mica decat cea prognozata. Astfel, BNR a imbunatatit proiectia pentru  acest an la 1,8%, fata de 3,1% cat fusese estimarea facuta in august. De asemenea, pentru decembrie 2014 este prognozata o inflatie de 3%, fata de 3,1% anterior.

Noile taxe schimba prognozele

Totusi, Isarescu a atras atentia ca toate aceste proiectii sunt efectuate fara a lua in considerare, deocamdata, noile taxe si majorarile de impozite anuntate de guvern pentru 2014. „Efectele noilor masuri anuntate de Guvern intra in balanta riscurilor luate in considerare de BNR, dar, cand vine cineva si anunta acum astfel de cresteri de taxe, nu pot intra in proiectia noastra de inflatie, pentru ca au grad mare de incertitudine”, a declarat Isarescu. El a avertizat insa ca, dupa luarea in calcul a acestor taxe, inflatia va urca in mod cert cu pana la 0,5 puncte procentuale, daca nu mai mult. „Daca pretul international al titeiului se duce in sus, s-ar putea ca efectul sa fie mai mare de 0,6%. Pentru alte impozite, cum sunt cele pentru constructii speciale (stalpi electrici, cosuri de fum etc. – n.r.), este si mai greu de calculat, pana acum nu am facut-o”, a recunoscut Isarescu.

Profituri mai mici pentru firme

Isarescu sustine ca, in pofida temerilor populatiei, noile taxe si majorarile de impozite nu vor genera un „tavalug” al preturilor. „Consumatorul nu mai inghite orice crestere de pret”, a remarcat Isarescu.  El a mentionat ca majorarile de pret vor fi „inghitite” de producator. „Si are solutii pentru a le inghiti si sa ramana totusi in piata. Isi mai reduce din profit, din alte costuri, are si alte solutii pentru a creste productivitatea”, a mai spus guvernatorul BNR.

author avatar
Arpad Dobre
376 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger