AcasăOldMinistrul Agriculturii, mintit de APIA!

Ministrul Agriculturii, mintit de APIA!

Ministrul Achim Irimescu vrea sa demita conducerea APIA

Noul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, sustine ca a fost dezinformat de reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si ca din cele 120.000 de cereri depuse de fermieri pentru plati directe pentru suprafete agricole sunt procesate doar 4.000.

Ministrul Achim Irimescu vrea sa demita conducerea APIA

Fermierii urmau sa primeasca inca de saptamana trecuta avansul de 70% din platile directe pe suprafete agricole, oferite din fonduri UE. Banii erau vitali, in special pentru crescatorii de animale, care ajunsesera sa-si vanda vitele cu 2,5 lei/kg in viu, din cauza secetei si a scumpirii furajelor. Potrivit expertilor AgroInfo, nu toti vor beneficia de avansul de 70% cuvenit din platile directe pe suprafetele agricole. Fermierii care sunt in esantioanele de control unde verificarile sunt in desfasurare nu vor primi avansul. De exemplu, doi fermieri au parcele in acelasi bloc fizic, iar unul este in esantionul de control, insa celalalt, nu. Potrivit reglementarilor, nu va primi avans pentru suprafetele agricole nici fermierul controlat, nici cel care nu este controlat, chiar daca acesta din urma are doar o parcela in zona, iar restul pamantului il detine intr-o arie ce nu este controlata. Colac peste pupaza, s-a blocat si softul care administra cererile de plata la APIA.

Demiteri

Noul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, pare pus pe fapte mari. „Din 120.000 de cereri unice, pentru care am fost informat ca sunt emise ordine de plata, doar 4.000 de cereri au fost prelucrate. Asta inseamna dezinformare si o sa schimb cat de curand conducerea APIA”, a avertizat Irimescu, citat de AgroInfo.

author avatar
Arpad Dobre
1.250 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger