AcasăOldMinisterul Mediului controleaza lemnul taiat ilegal de la Schweighofer

Ministerul Mediului controleaza lemnul taiat ilegal de la Schweighofer

Karl Schmid a admis ca firma sa prelucreaza si busteni taiati fara forme legale

Firma austriaca Holzindustrie Schweighofer a fost „calcata”, ieri dimineata, de angajati ai Ministerului Mediului, care au verificat daca societatea utilizeaza sau nu lemn taiat ilegal sau furat din paduri. Controlul este urmarea unei filmari cu camera ascunsa, prezentata recent de un ONG, in care conducerea firmei austriece recunoaste ca accepta la prelucrare si lemn fara acte de provenienta.

Karl Schmid a admis ca firma sa prelucreaza si busteni taiati fara forme legale

Holzindustrie Schweighofer Romania este cel mai mare procesator de lemn de rasinoase din tara noastra. Organizatia de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) a prezentat, recent, cateva inregistrari video in care managerul de achizitii al Holzindustrie Schweighofer Romania, Karl Schmid, a spus ca accepta fara probleme lemn taiat fara forme legale si chiar a promis bonusuri consistente pentru cei care aduc la procesare astfel de masa lemnoasa.

Austriecii au muscat nada

Concret, cei de la EIA s-au dat drept investitori straini, care, chipurile, ar fi obtinut de la autoritatile romane dreptul de a valorifica masa lemnoasa. Fortand nota, falsii investitori s-au tot laudat ca, pe langa cotele permise, sunt dispusi sa taie mai mult lemn, fapt ce a starnit interesul conducerii Holzindustrie Schweighofer Romania. In imagini se vede cum Karl Schmid accepta cu larghete oferta „investitorilor”, promitandu-le recompense, printr-un sistem special de bonificatie, acordat exclusiv pentru lemnul fara acte de provenienta.

Reactii

Dupa dezvaluirile facute de reprezentantii EIA, compania a precizat ca respecta legile si reglementarile referitoare la procesul de achizitionare a bustenilor. De asemenea, Holzindustrie Schweighofer a anuntat ca va demara o ancheta interna si va lua deciziile care se impun. Despre aceasta ancheta interna nu se mai aude mare lucru, insa ieri, reprezentantii  Ministerului Mediului au descins la doua dintre cele cinci unitati de productie ale Holzindustrie Schweighofer Romania, din localitatile Sebes si Radauti. Se aude ca autoritatile romane ar verifica suspiciunea potrivit careia compania austriaca ar prelucra busteni proveniti din taieri ilegale. Cum poate stabili cu certitudine acest lucru Ministerul Mediului este greu de inteles, pentru ca doar marca aplicata de padurari pe bustenii respectivi nu e relevanta 100%. Acolo ar trebui sa ajunga inspectorii ANAF, procurorii DNA, eventual si forte de ordine, care sa sigileze tot si sa verifice toate documentele  in amanuntime. Nici vorba de asa ceva, deocamdata, si parca vedem ca intervine din nou Ambasada Austriei (care a facut lobby la Parlament pentru anularea proiectului de lege privind infiintarea corpului evaluatorilor independenti in asigurari) si ameninta cu retragerea firmelor austriece, asa cum a mai facut-o si in cazul pietei asigurarilor.

 

author avatar
Arpad Dobre
581 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger