AcasăOldMinisterul Finantelor legifereaza incalcarea secretului bancar

Ministerul Finantelor legifereaza incalcarea secretului bancar

Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, prin care bancile si alte institutii de credit vor fi obligate sa „toarne” la Fisc atat valoarea operatiunilor financiare, cat si numele clientilor care au facut tranzactiile respective. Acest demers anuleaza secretul bancar si poate declansa o criza de lichiditati la banci.

Clientii vor lua cu asalt bancile inainte de intrarea in vigoare a ordonantei avizate de ministrul Finantelor, Ioana Petrescu

Proiectul de act normativ care va duce la desfiintarea secretului bancar a fost postat pe site-ul Ministerului Finantelor, iar initiatorii invoca :

–          necesitatea constituirii unei baze de date la nivelul administratiei fiscale in scopul combaterii evaziunii fiscale si a eficientizarii activitatii de executare silita,

–         necesitatea verificarii persoanelor fizice cu averi mari, in special in cazul celor care efectueaza operatiuni semnificative cu numerar si care nu raporteaza venituri echivalente la Fisc.

Riscam o criza bancara

Actul normativ prevede ca institutiile de credit au obligatia sa transmita lunar, in mod automat, organelor fiscale, toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acestea. La solicitarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) , institutiile de credit au obligatia sa comunice datele de identificare ale persoanelor care detin dreptul de semnatura pentru conturile deschise la acestea, precum si daca debitorul are sau nu inchiriate casete de valori. Ordonanta ne asigura ca informatiile obtinute de la banci se vor utiliza doar in scopul indeplinirii atributiilor ANAF (urmarirea si taxarea tutror veniturilor). Acest demers al statului poate declansa o criza bancara de proportii in Romania, deoarece evazionistii mai mari sau mai mici isi vor goli conturile in scurt timp, iar daca se vor crea sincope de cash, bancile vor fi luate cu asalt de depunatori, ceea ce poate duce la mari probleme de lichiditati la institutiile financiar-bancare.

author avatar
Arpad Dobre
921 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger