AcasăOldMinisterul Finantelor da in judecata fosta conducere a Loteriei Romane

Ministerul Finantelor da in judecata fosta conducere a Loteriei Romane

Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a emis un ordin prin care, chipurile, vrea sa schimbe sistemul de joc la Loteria Romana, insa, printre randuri, a mandatat reprezentantii statului sa actioneze in judecata managementul companiei din 2010, in frunte cu Gheorghe Benea.

Ioana Petrescu vrea sa recupereze de la Gheorghe Benea si fosta conducere a CNLR prejudiciul de peste 70 de milioane de lei

Ordinul ministerial referitor la Compania Nationala Loteria Romana (CNLR) vizeaza actionarea in judecata a fostei conduceri executive, a fostilor membri ai AGA, precum si a fostului director general  CNLR, aflat la carma companiei in anul 2010, adica Gheorghe Benea. Actionarea in judecata are directa legatura cu un control efectuat de Curtea de Conturi, in urma caruia a fost descoperit un adevarat jaf din banii statului la CNLR.

Achizitii la preturi supraevaluate

 

Gheorghe Benea

Printre neregulile descoperite de Curtea de Conturi se numara si faptul ca Loteria Romana a achizitionat nejustificat utilaje tipografice in valoare totala de peste 1,3 milioane de euro si  antene de satelit VSAT, in valoare de 811.000 de lei. De asemenea, in perioada 2010-2011 au fost achizitionate bunuri si servicii la preturi supraevaluate (multe dintre acestea nefiind utilizate sau prestate niciodata) in valoare de peste 34,3 milioane de lei.  Dar acestea sunt doar o foarte mica parte din jaful banilor publici la CNLR.

Pierderi pe banda rulanta

Curtea de Conturi a descoperit ca CNLR a favorizat Shelter Security in vederea castigarii licitatiei organizate pentru atribuirea contractului privind achizitionarea sistemului integrat de securitate, prin stabilirea in documentatia de atribuire a unor criterii tehnice restrictive. Cu toate ca oferta prezentata de Shelter Security nu a fost conforma cu documentatia de atribuire, Loteria a desemnat-o castigatoare, incheind contractul in valoare de 45,96 milioane de lei. Un alt contract care a adus pierderi Loteriei este cel incheiat cu Form Trade SRL, firma cu actionariat inregistrat in Cipru, valoarea prejudiciului insumand 25,2 milioane de lei. Loteria a inregistrat pierderi si dintr-un contract incheiat cu societatea de avocatura Ratiu&Ratiu, prejudiciul constatat totalizand 12,03 milioane de lei. Curtea de Conturi a cerut recuperarea tuturor sumelor mentionate, dar ramane de vazut daca Ministerul  Finantelor va reusi acest lucru prin chemarea la tribunal a lui Gheorghe Benea si a fostei echipe manageriale. Pe de alta parte, ministrul Ioana Petrescu a anuntat ca se afla in cautare de asociati si oferte pentru ca vrea sa schimbe (fara a preciza cum) sistemul de joc pentru  6/49, 5/40, Joker, Noroc, Noroc Plus, Super Noroc, Pronosport si Pronosport S.

Amenzi pentru intelegeri tip cartel

Problemel CNLR nu s-au incheiat cu plecarea fostei conduceri, deoarece Consiliul Concurentei a sanctionat in acest an companiile Loteria Romana SA, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom SA Holdings si Lotrom SA, cu amenzi in valoare totala de 16,85 milioane de lei (aproximativ 3,76 milioane de euro). Potrivit Consiliului Concurentei, cele patru companii au realizat o intelegere privind implementarea programului video -loterie in Romania, prin stabilirea unei obligatii de neconcurenta. Aceasta prevedea ca Loteria Romana nu avea voie sa desfasoare un alt program de video-loterie sau unul similar in cooperare cu alte companii. „Loteria Romana detine exclusivitate pentru activitatea de video-loterie, iar restrictia cuprinsa in contract a eliminat concurenta de pe aceasta piata, prin derularea unui singur program pe o perioada de zece ani”, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

author avatar
Arpad Dobre
1.075 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger