AcasăOldMinisterul Economiei demite conducerile companiilor de stat falimentare

Ministerul Economiei demite conducerile companiilor de stat falimentare

Premierul Dacian Ciolos este somat de oamenii de afaceri sa urgenteze absorbtia fondurilor UE
Premierul Dacian Ciolos este somat de oamenii de afaceri sa urgenteze absorbtia fondurilor UE

Guvernul  a ales 25 din 114 intreprinderi de stat  care vor intra in prima etapa in programul privind guvernanta corporativa in companiile publice. Intrucat multe dintre acestea sunt falimentare, Ministerul Economiei are in vedere schimbarea conducerilor actuale cu un management privat.

Conform evidentelor contabile, din cele 56 de companii din subordinea Ministerului Economiei 21 sunt in insolventa, dar dintre cele viabile si a caror performanta poate fi imbunatatita au fost selectate 13 companii pentru implementarea guvernantei corporative in primul semestru al acestui an.  „Din 1 martie incepem selectarea managerilor pentru patru companii din Ministerul Economiei, apoi urmeaza alte noua, astfel incat sa avem 13 companii in primul semestru”, a precizat, ieri, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Sorana Baciu. Ea a mentionat ca si in cazul companiilor de la Ministerul Apararii Nationale se vor implementa principiile managementului profesionist, insa nu se va recurge la selectarea de manageri privati. „Nu vom putea trece prin acest proces toate companiile din portofoliul statului, dar odata inceput acest proces sper sa nu fie reversibil. Statul trebuie sa isi exercite dreptul de actionar in mod transparent si profesionist”, a spus Sorana Baciu.

Exceptii

Pe de alta parte, exista si exceptii. Astfel, daca firma respectiva nu isi deduce cheltuielile cu utilitatile (cheltuieli comune aferente imobilului, energia electrica, gaze naturale, termoficare, apa, canalizare), impozitul pe cladiri se calculeaza conform prevederilor articolului 457 din Codul fiscal . Acesta prevede ca pentru cladirile rezidentiale si cladirile-anexa, aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08% – 0,2%, asupra valorii impozabile a cladirii. Daca firmele vor sa-si deduca costurile cu utilitatile, impozitul poate creste chiar si de 20 de ori, conform modificarilor aduse Codului fiscal inca de anul trecut.

author avatar
Arpad Dobre
588 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger