AcasăOldMinisterul Agriculturii ii tepuieste pe fermieri

Ministerul Agriculturii ii tepuieste pe fermieri

Ministrul demisionar al Agriculturii, Daniel Constantin, i-a amanat la plata pe fermieri

Fermierii urmau sa primeasca, ieri, avansul de 70% din platile directe pe suprafete agricole, oferite din fonduri UE. Banii erau vitali, in special pentru crescatorii de animale, care ajunsesera sa-si vanda vitele cu 2,5 lei/kg in viu, din cauza secetei si a scumpirii furajelor. Cu toate acestea, multi fermieri vor ramane cu buza umflata, deoarece Ministerul Agriculturii si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) tergiverseaza platile.

Ministrul demisionar al Agriculturii, Daniel Constantin, i-a amanat la plata pe fermieri

Pana in prezent au depus cererile de plata unica la APIA aproximativ 960.000 de fermieri. Potrivit expertilor AgroInfo, nu toti vor beneficia de avansul de 70% cuvenit din platile directe pe suprafetele agricole. Fermierii care sunt in esantioanele de control  unde verificarile sunt in desfasurare nu vor primi avansul. Mai rau, nu vor beneficia de fonduri nici agricultorii care au ghinionul sa aiba o parcela, doua, trei sau mai multe intr-un bloc fizic aflat in esantionul de control. Conform AgroInfo, de exemplu, doi fermieri au parcele in acelasi bloc fizic, iar unul este in esantionul de control, insa celalalt, nu. Conform reglementarilor in vigoare, nu va primi avans pentru suprafetele agricole nici fermierul controlat, nici cel care nu este controlat, chiar daca acesta din urma are doar o parcela in zona, iar restul pamantului il detine intr-o arie ce nu este controlata.

Platile, la anu’

Pe de alta parte, nici fermierii care au debite la APIA, aparute in urma sanctiunilor aplicate in anii anteriori, nu pot beneficia de un avans la platile directe. In aceasta situatie se afla inclusiv agricultorii care au datorii mici, de cateva sute de lei. Acestia s-au grabit sa achite restantele la Ministerul Agriculturii, dar tehnica de calcul i-a blocat. Aceasta deoarece platile restante trebuie introduse in Sistemul Integrat de Administrare si Control , ceea ce va dura cel putin o luna. Atunci se vor apropia sarbatorile, vor fi alte prioritati, astfel ca numerosi fermieri care inca nu si-au vandut vitele pe doi lei vor fi tepuiti, practic, de Ministerul Agriculturii, si nu vor mai primi in acest an banii care le erau destinati.

author avatar
Arpad Dobre
449 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger