AcasăOldMii de firme de „unica folosinta” apar si dispar in cateva luni

Mii de firme de „unica folosinta” apar si dispar in cateva luni

Multe firme deschid afaceri de alimentatie publica, dau un tun, apoi dispar

Mii de firme se nasc si mor in acelasi an in Romania, sufocate in hatisul plin de capcane care este lantul economic. Sunt tot mai multe afaceri care isi inchid portile pentru ca nu au capitalul necesar de subzistenta, amana plata facturilor, iar in final intra in insolventa sau faliment.

Multe firme deschid afaceri de alimentatie publica, dau un tun, apoi dispar

In ultimul an, mii de societati si-au capatat faima de „zombie”, avand o existenta de numai cateva luni. In 2014, potrivit datelor KeysFin, au fost 2.067 de astfel de firme care, abia infiintate, si-au suspendat activitatea sau au cerut radierea din Registrul Comertului. Peste 60% dintre ele au activat in comert si servicii. Este vorba de mici afaceri, SRL-uri infiintate pentru a derula operatiuni de comert, dar si business-uri din alte domenii, precum constructii, intermedieri, productia de bunuri de larg consum si HORECA, adica hoteluri, baruri si restaurante. Printre firmele considerate „zombie” se afla si societati de portofoliu, infiintate de oamenii de afaceri doar pentru a derula unele tranzactii si care, odata folosite, sunt inchise imediat.

Afaceri „zombie” de 214 milioane de lei

Potrivit statisticii KeysFin, cele mai multe firme „zombie” au fost inregistrate, anul trecut, in Bucuresti – 675, capitala fiind urmata de Ilfov, cu 145, Bihor, cu 134, Constanta, cu 133, Timis, cu 120 si Cluj, cu 106. La polul opus se afla zonele in care business-ul este unul la cote ceva mai reduse, precum Tulcea, Botosani, Harghita si Covasna, unde s-au inregistrat, in 2014, sub zece firme care n-au rezistat mai mult de cateva luni. Conform keysfin.com, dintre cele 2.067 de firme in cauza, 1.145 au depus datele financiare la Ministerul Finantelor, iar cifra de afaceri cumulata a depasit 214,1 milioane de lei. „Datele arata ca aceste «efemeride» au relizat o medie de peste 41.000 de euro per firma, destul de mult pentru niste societati nou infiintate”, au afirmat expertii KeysFin. Ccompania Elro Power Instal SRL din Bucuresti, de exemplu, aflata in lichidare, a raportat o cifra de afaceri de 18,8 milioane de lei.

Peste 90.000 de radieri si suspendari

Raportat la totalul firmelor inregistrate in 2014, de 101.627 companii, numarul firmelor zombie pare mic, insa exista alte cateva zeci de mii de firme similare, care n-au desfasurat nicio activitate, iar patronii nu le-au inchis, dar le tin cu speranta ca in viitor vor reusi sa le activeze. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, anul trecut au mai disparut din mediul economic peste 90.000 de firme, dintre care 76.483 au fost radiate, iar alte 15.788 si-au suspendat activitatea.

author avatar
Arpad Dobre
204 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger