AcasăOldMihai Tanasescu: Romania va fi sigur afectata de criza din Cipru

Mihai Tanasescu: Romania va fi sigur afectata de criza din Cipru

Mihai Tanasescu avertizeaza ca leul va avea de suferit din cauza crizei din Cipru

Vicepresedintele Bancii Europene de Investitii (BEI), Mihai Tanasescu, avertizeaza ca tara noastra nu este ferita de riscuri, daca Cipru intra in incapacitate de plata. Nicosia cauta parghii de blocare a devalizarii conturilor bancare, iar BCE mai livreaza bani bancilor cipriote doar pana luni.

Mihai Tanasescu avertizeaza ca leul va avea de suferit din cauza crizei din Cipru

Mihai Tanasescu, singurul demnitar roman care, la predarea mandatului de ministru de finante, a lasat in vistieria statului un excedent de peste 10.000 de miliarde de lei vechi, s-a aratat preocupat de efectele crizei din Cipru. „Romania nu este o tara singulara, este parte a unui angrenaj financiar economic european. Deci sigur turbulentele din zona euro afecteaza si tara noastra”, a spus Tainasescu, citat de RFI. El a avertzat ca un prim efect este deja sesizabil, anume devalorizarea monedei nationale.

Leul se depreciaza

Euro a inregistrat, ieri, un nou maxim al ultimelor zece saptamani in raport cu moneda nationala. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta  de 4,4219 lei/euro, in crestere cu 0,4 bani fata de ziua precedenta. Potrivit analistilor ING, leul va fi in continuare vulnerabil la o depreciere indusa de climatul din pietele internationale, iar cotatia ar putea ajunge rapid la 4,43 lei/euro.

BCE restrictioneaza finantarea bancilor cipriote

Conducerea Bancii Centrale Europene (BCE) a anuntat ca va mai permite accesul bancilor cipriote la finantari de urgenta doar pana luni.

BCE mai finanteaza bancile cipriote pana luni

Oficialii BCE au avertizat ca, daca nu va fi incheiat un acord de asistenta externa intre autoritatile UE si cele de la Nicosia, Cipru nu va mai „pupa” niciun euro. „Ulterior, accesul la ELA (finantare de urgenta – n.r.) poate fi analizat daca exista un program UE/FMI, care sa asigure solvabilitatea bancilor in cauza”, a precizat conducerea BCE. Oricum, in prezent, bancile cipriote sunt inchise si asa vor ramane pana marti, cand este de asteptat sa fie deja in vigoare un acord care sa permita supravietuirea sistemului bancar din Cipru.

Banca Laiki risca falimentul fara banii de la UE

Nicosia cauta solutii impotriva devalizarii bancilor

Dupa ce a respins taxarea conturilor bancare, Parlamentul cipriot va supune dezbaterii in regim de urgenta o lege care sa stopeze „hemoragia” de capitaluri din tara.

Aceasta este o conditie impusa de UE, pentru ca sistemul bancar din Cipru sa poate avea acces la un pachet de imprumuturi externe. Conform presei cipriote, noua lege va impune restrictii puternice fata de transferurile de bani in strainatate. De asemenea, actul normativ va stabili noi reglementari in domeniul insolventei, in conditiile in care cele mai mari banci din Cipru (Laiki, Bank of Cyprus etc.) risca sa intre in faliment in curand, daca nu primesc finantare de urgenta.

author avatar
Arpad Dobre
345 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger