AcasăOldMasterCard si Visa risca amenzi de pana la 200.000 de lei

MasterCard si Visa risca amenzi de pana la 200.000 de lei

Bogdan Chiritoiu sustine ca MasterCard si Visa ar trebuie sa accepte comisioane de maximum 0,3% din valoarea tranzactilor cu carduri

Un proiect de lege elaborat de Ministerul Finantelor prevede reducerea de minimum sapte ori a comisioanelor incasate de MasterCard si Visa la tranzactiile cu carduri de debit sau de credit.

Bogdan Chiritoiu sustine ca MasterCard si Visa ar trebuie sa accepte comisioane de maximum 0,3% din valoarea tranzactilor cu carduri

Actul normativ propus de Finante avertizeaza ca institutiile emitente  (de carduri) nu pot aplica institutiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv mai mari de 0,3% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit. Nerespectarea acestor plafoane va fi sanctionata cu amenzi de la 10.000 lei la 200.000 lei.

Istoric

Bogdan Chiritoiu

Ideea reducerii comisioanelor interbancare a fost lansata anul trecut de seful Consiliului Concurentei (CC), Bogdan Chiritoiu. El considera ca nu exista nicio justificare economica pentru ca o tranzactie interbancara cu cardul in Romania sa coste mai mult decat una similara oriunde in Europa. „Daca VISA poate sa traiasca cu 0,3% la tranzactiile transfrontaliere, asa cum a promis Bruxelles-ului, cred ca si in Romania poate sa se incadreze in costuri similare”, a spus Chiritoiu. Un studiu al CC a stabilit ca VISA si MasterCard practica in tara noastra comisioane de 1%, respectiv de 1,2%, iar nivelul mediu al comisioanelor achitate de comercianti catre bancile acceptante este cuprins intre 1,78% si 2,4% din valoarea tranzactiilor.

Reactii

Directorul Visa Europe pentru Romania, Catalin Cretu, sustine ca autoritatile trebuie sa analizeze efectele adverse in cazul reducerii bruste a comisioanelor, deoarece vor influenta negativ investitiile companiei. La randul sau, directorul general al MasterCard pentru Romania si Moldova, Cosmin Vladimirescu, sustine ca la nivel european exista voci care sunt impotriva acestui proiect. Chestia cu „vocile” suna un pic a santaj, dar legea urmeaza sa fie pusa in aplicare, ceea ce ar putea duce inclusiv la ieftinirea produselor din super si hipermarketuri, unde preturile au incluse si actualele comisioane interbancare, de pana la 2,4% pe tranzactie.

author avatar
Arpad Dobre
246 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger