AcasăOldMarea Britanie, un alt Cipru pentru oligarhii rusi

Marea Britanie, un alt Cipru pentru oligarhii rusi

Davis Cameron este extrem de atent cu Vladimir Putin, de care sunt legate perspectivele economice ale Marii Britanii

Lectia si, mai ales, taxarea cipriota ar trebui sa fie un serios semnal de alarma pentru liota de rusi care a luat cu asalt Marea Britanie in anii ’90. Oligarhii ex-sovietici au venit in tara lui Shakespeare pentru a face cat mai multi bani cu cat mai putine taxe, insa averile lor sunt amenintate de masurile UE in Cipru, iar ei, de mana lunga a Kremlinului, care sugruma prin interpusi.

Davis Cameron este extrem de atent cu Vladimir Putin, de care sunt legate perspectivele economice ale Marii Britanii
Litvinenko (foto) si Berezovski (foto jos) au platit cu viata pentru ca nu au respectat ordinele Kremlinului
Berezovski
Hodorkovski (foto) zace in inchisoare, iar Gusinski (foto jos) a fost obligat sa fuga din Rusia

Rusii cu bani multi (primiti cu camata de la KGB in anii ’90) au putut si inca mai pot sa-si spele veniturile, in mod absolut legal, si beneficiind  de sistemul fiscal agreabil din Marea Britanie. Potrivit unei analize publicate in The Guardian, ei aveau de respectat un ordin relativ simplu, dat de Kremlin: sa-si desfasoare afacerile atat in interiorul, cat sio in afara Rusiei, dar:

–           sa nu se amestece in politica,

–           sa aiba grija de interesele financiare ale asa-numitei „siloviki”, serviciul de securitate politica al Kremlinului.

Uunii au incercat sa fenteze „ukaz-ul” retransmis periodic de Vladimir Putin, astfel ca au inceput sa apara „accidente”

Putin: „Ori cu noi, ori impotriva noastra”

Alexandr Litvinenko, un fost opozant al Rusiei de pe malurile Tamisei, a fost omorat cu poloniu radioactiv, iar principalul suspect, Andrei Lugovoi (fost membru FSB – mostenitoarea KGB), este acum deputat in Duma de stat a Rusiei, meritele sale in servicii aduse patriei fiind astfel recunoscute la Kremlin. Mihail Hodorkovski, un alt opozant al regimului de la Moscova, zace in inchisoare, iar Vladimir Gusinski, care lansase postul de televiziune NTV, anti-Kremlin, a fugit din Rusia. In fine, dar cu siguranta, nu cel din urma, ramasese Boris Berezovski, oligarh care a facut, apoi a pierdut (asa se stie) o gramada de bani in Marea Britanie. Ulterior s-a retras la conacul sau din Ascot (sudul Angliei), de unde a lansat o serie de atacuri la adresa lui Purin si unde a fost gasit „sinucis” cu o esarfa asezata cu grija langa corpul sau neinsufletit.

Ajutati de lorzi si Fisc sa faca bani

Rusii obedienti Moscovei fac bani in Marea Britanie chiar cu ajutorul oficialilor de rang inalt sau mai putin inalt de la Londra. Potrivit The Guardian, fosti ministri si reprezentanti in Camera Lorzilor, fosti specialisti in comunicare politica se ocupa de relatiile publice ale oligarhilor rusi, avocatii britanici se imbrancesc pentru a-i reprezenta in numeroasele procese de calomnie. Mai mult, o armata de consilieri financiari lucreaza pentru bogatasii rusi de la Londra care, astfel, platesc taxe nesemnificative.

Vladimir Gusinski

Pe de alta parte, oligarhii rusi contribuie generos la dezvoltarea scolilor private din Marea Britanie, finantand mai mult decat generos institutiile de invatamant la care studiaza odrasele lor. Si pentru ca averea trebuie cumva etalata, bogatasii rusi (fostii „disidenti” anticomunisti) au la dispozitia lor o intreaga economie a bunastarii:

–            magazine de moda si bijuterii,

–           avioane private,

–           barci cu motor si iahturi la preturi exorbitante,

–           agenti de paza etc.

Prietenie ruso-britanica pe bani

The Guardian noteaza ca relatiile dintre Marea Britanie si Rusia au fost in ultimele decenii destul de complicate, insa, in ultima vreme, cele doua parti au inceput sa „sudeze colectivul”. Cand a fost ucis Alexandr Litvinenko, parea ca relatiile dintre cele doua state au inghetat, insa, in cele din urma „Banul Rege” a triumfat. Mai exact, autoritatile de la Londra, aflate oricum cu posteriorul in doua luntrii in ceea ce priveste relatia cu UE (ba, ca nu vor moneda unica, dar vor  beneficii financiare din euro, ba, ca nu mai vor nici in Uniune, dar mai stau o tura…), vor sa consolideze relatiile economice cu Rusia. S-a ajuns pana acolo incat, pe „altarul” relatiilor comerciale a fost sacrificat insusi Litvinenko. Mai exact, Ministerul britanic de Externe a justificat refuzul de a publica ancheta  guvernamentala  in cazul Litvinenko, pe motiv ca ar aduce o „atingere grava la adresa securitatii nationale” si chiar a relatiilor internationale ale celor doua state. Deci, nici macar crime comandate de la Kremlin nu mai pot sta in calea relatiilor comerciale dintre cele doua state. Ce mai, i-a speriat si pe astia Putin! Asadar, ce ar mai urma?

Santaj economic

Pai, ceea ce premierul David Cameron a numit „cursa mondiala”. Nu este clara finalitatea acestei curse, dar analistii sustin ca premierul brtianic duce o politica externa orientata catre obtinerea de beneficii economice maxime. Caci, pana la urma, daca Cipru a cazut ca paradis fiscal  – si se pregatesc de acelasi lucru Luxemburg, Malta si Liechtenstein, poate si Monaco, dar sa nu anticipam -“ alte off-shore-uri (vezi Porto Rico) apar la orizont. Daca Marea Britanie va taia”macaroana” oligarhilor, fie ei rusi, chinezi, indieni, brazilieni sau de alta natie, acestia se vor orienta -“ cu efecte dezastruoase pentru clientelea lor britanica, adica pentru clasa politica de la Londra -€“ catre alte orizonturi, lasandu-i fara paine inclusiv pe britanicii de rand, care traiesc direct sau indirect de pe urma efortului lor de a-i face si mai bogati pe fostii disidenti rusi.

author avatar
Arpad Dobre
564 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger