AcasăOldMajoritatea firmelor din Romania sisteaza angajarile

Majoritatea firmelor din Romania sisteaza angajarile

Electricienii au din ce in ce mai putina cautare

Doar 25% dintre angajatorii romani si-au anuntat intentia de crestere a numarului de angajati in al treilea trimestru al anului, iar restul firmelor fie isi pastreaza numarul actual de angajati, fie efectueaza reduceri de posturi.

Electricienii au din ce in ce mai putina cautare

Un studiu realizat de Manpower Group arata ca doar unul din patru angajatori are in vedere suplimentarea personalului in aceasta vara. Cei aflati in cautarea unui loc de munca trebuie sa aiba in vedere relocarea si chiar recalificarea, pentru obtinerea unui job.

Optimism in industrie, pesimism in comert

Angajatorii din industria prelucratoare au fost, in ultimele zece trimestre, cei mai optimisti din tara si continua sa prognozeze un ritm de angajare sustinut si in trimestrul III al anului. Previziunea neta de angajare in sector este de +19%, cu un punct procentual peste estimarea din trimestrul III al anului trecut. Pe de alta parte, cea mai abrupta scadere fata de trimestrul anterior, de 13 puncte procentuale, a fost raportata de angajatorii din comert, unde previziunea neta de angajare este de +9%, fata de +22% in trimestrul II. In sectorul de energie electrica, apa si gaze, previziunea este de -8% pentru al doilea trimestru consecutiv, semn ca in acest domeniu vor avea loc restructurari de personal.

Intentii de angajare

Intentiile de angajare au scazut fata de trimestrul II si din punct de vedere regional, cu pana la 23 de puncte procentuale in regiunea Nord-Est si cu 18 puncte procentuale in regiunea Sud. Agajatorii din regiunea Centru sunt singurii care si-au consolidat prognoza fata de trimestrul anterior, cu doar un  punct procentual, de la +13% la +14%. In regiunea Sud-Vest, perspectivele de angajare sunt de 0%, iar cei mai optimisti sunt patronii din regiunea Vest, care raporteaza o previziune neta de angajare de +21%. Pentru regiunile Nord-Est , Bucuresti si Ilfov angajatorii au prognoze moderate. Cat priveste marimea firmelor, microintreprinderile si intreprinderile mici nu au aproape deloc in vedere angajari si doar companiile cu peste 50 de salariati, respectiv peste 250 de angajati estimeaza suplimentarea personalului.

 

author avatar
Arpad Dobre
132 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger