AcasăOldLumea intra intr-un razboi financiar-energetic

Lumea intra intr-un razboi financiar-energetic

Decizia Gazprom de a se imprumuta in yuani poate da o lovitura fatala dolarului american

Tensiunile din Ucraina vor duce la o reasezare a economiei mondiale, dar si a finantelor si a resurselor energetice la nivel global. In timp ce Putin ameninta cu inchiderea conductelor spre Europa, Iranul ofera UE gaze pe termen lung, iar Gazprom da o lovitura petrodolarului si se imprumuta in yuani.

Decizia Gazprom de a se imprumuta in yuani poate da o lovitura fatala dolarului american

Ministrul iranian al Industriei, Mohammad Reza Nematzadeh, a afirmat intr-un interviu publicat de un cotidian german, ca Iranul poate fi un furnizor fiabil, sigur si pe termen lung de gaze naturale pentru Europa. Declaratia poate parea ciudata, in conditiile in care tocmai UE a impus blocada asupra petrolului iranian in ultimii doi ani. Problema e ca Teheranul dispune de rezerve foarte mari de pertol si gaze si nu prea are cui sa le livreze, iar amenintarea lui Putin cu inchiderea robinetului de gaze catre Europa vine la tanc. Mai mult, Nematzadeh a invitat constructorii auto germani sa revina in Iran, semn ca Teheranul incepe sa se deschida economic fata de restul lumii.

Titeiul s-a scumpit in cateva ore

Pietele energetice au reactionat imediat dupa ce autoritatile de la Kiev au declansat ceea ce pare o contraofensiva fata de actiunile cetatenilor prorusi (care au ocupat o serie de institutii ale statului si cer unirea cu Rusia). Titeiul – atat Brent (Marea Nordului, cat si WTI (Texas – SUA) s-a scumpit cu aproape un procent, ajungand la peste 104 dolari/baril, respectiv 107,9 dolari/baril. Mai mult, la tranzactiile cu livrare in vara-toamna pretul depaseste 110 dolari/baril.

Gazprom se imprumuta in yuani

Dolarul american, slabit de datoria externa uriasa a SUA (peste 16.500 de miliarde de dolari), mai primeste o lovitura. Gazprom renunta la dolari si se va imprumuta in yuani, fapt ce va devaloriza asa-numitul petrodolar. Mai mult,in urma unei „sugestii” de la Kremlin, si bancile de stat (VTB, de exemplu), dar si alte mari companii ale statului se vor imprumuta tot in yuani, mai ales ca principalul partener economic al Rusiei il reprezinta Asia, in general, si China, in mod special. Iata cum a treia conflagratie mondiala incepe cu un razboi financiar-energetic, ce ar putea fi chiar mai distructiv (pentru state mici, ca Romania) din punct de vedere economic decat cel ce se profileaza intre Rusia si NATO, pe teritoriu ucrainean.

author avatar
Arpad Dobre
129 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger