AcasăOldLiberalizarea preturilor la gaze pune in pericol economia nationala

Liberalizarea preturilor la gaze pune in pericol economia nationala

Metalurgia romaneasca va fi afectata puternic de scumpirea gazelor

Oamenii de afaceri romani atrag atentia ca liberalizarea prea rapida a preturilor la gaze destabilizeaza economia, in general, si sectoarele din domeniul chimic si metalurgic, in special.

Metalurgia romaneasca va fi afectata puternic de scumpirea gazelor

Calendarul de liberalizare asumat de autoritatile romane in fata FMI prevede ca pretul gazelor din productia interna trebuie sa ajunga in aceasta vara la nivelul celor de import. Acestea sunt insa mai scumpe decat cele din state UE care nici nu au productie autohtona de gaze. Calendarul initial prevedea liberalizarea pentru consumatorii industriali la 31 decembrie 2014, dar termenul s-a mutat la 1 iulie 2014. Consiliului Investitorilor Romani avertizeaza ca  accelerarea ritmului de liberalizare poate duce la falimentarea unor sectoare industriale, in special in domeniul chimic, in metalurgie, sticla si ceramica, unde activitatea s-a restrans deja mult, iar firmele respective risca falimentul.

Cat priveste preturile actuale, daca Romania importa in trimestrul al treilea al anului trecut gaze rusesti cu 405 dolari/1.000 mc, costul actual este de 420 de dolari/1.000 mc si creste. Gazul autohton costa 215 dolari/1.000 mc, iar productia acopera 70% din necesarul de consum.

author avatar
Arpad Dobre
174 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger