AcasăOldLiber la telefoane mobile si retele wi-fi in avioane

Liber la telefoane mobile si retele wi-fi in avioane

In scurt timp, gadgeturile vor putea fi folosite la bordul avioanelor Foto: sxmdeals.com

Posesorii de gadgeturi se pot bucura. In cel mai scurt timp vor putea folosi telefoanele inteligente, tabletele si cititoarele electronice la bordul aeronavelor.  Agentia Europeana de Siguranta a Aviatiei (AESA) a anuntat ca acestea se pot utiliza de-a lungul calatoriei, inclusiv rulajul la sol, decolare si aterizare, fara a mai fi considerate un risc pentru siguranta zborului.

 

In scurt timp, gadgeturile vor putea fi folosite la bordul avioanelor Foto: sxmdeals.com

Dupa ce, in urma cu aproape o luna, oficialitatile aeronautice americane au decis ca dispozitivele electronice portabile pot fi mentinute in functiune si utilizate in modul „avion” (fara transmitere de date) pe toata durata calatoriei, AESA si-a revizuit pozitia si a trecut la actualizarea tuturor deciziilor in acest sens. Astfel, comisarul european pentru transport, Siim Kallas, a solicitat AESA sa urgenteze evaluarea privind siguranta utilizarii dispozitivelor electronice la bord in modul transmisie. Evident, fiecare companie aeriana isi va stabili propriile reguli. Rezultatele vor fi facute publice la inceputul lui 2014. Evaluarea se refera la orice fel de dispozitiv electronic portabil utilizat in mod care nu transmite, cunoscut sub denumirea de mod „avion”. Prin aceasta modalitate, se permite, in premiera, utilizarea dispozitivelor electronice personale in toate etapele calatoriei, de la o poarta de imbarcare la alta. Anterior, toate dispozitivele electronice trebuiau sa fie complet inchise in timpul rulajului la sol, al decolarii si al aterizarii.

Dotari speciale pentru transmisii

In momentul de fata, conectarea la retea este posibila doar in aeronavele special dotate, care detin echipamentele specializate prin care se poate face conectarea la o retea in momentul in care se ajunge la altitudinea de croaziera. In aceste cazuri, pasagerul nu se conecteaza la reteaua de la sol, ci la un sistem la bord declarat ca fiind sigur.  Comisia a luat recent decizii in domeniul telecomunicatiilor pentru a permite furnizarea unor retele 3G si 4G, pentru a oferi conexiuni mai bune pentru dispozitivele care efectueaza transmisii.

Normele solicitate de Siim Kallas nu sunt, insa, obligatorii. Fiecare companie aeriana va decide cand si prin ce modalitate va adopta noile recomandari. Este de asteptat ca o buna parte dintre ele sa-si faca “updatarea” intr-un timp relativ scurt. Atragerea de noi pasageri si fidelizarea celor existenti, prin facilitatile oferite, va face ca in cateva saptamani lucrurile sa fie puse la punct. Insa, indiferent de situatie, pasagerii au obligatia sa respecte instructiunile de siguranta ale echipajului si, ca atare, dispozitivele electronice personale pot fi folosite numai in cazul in care echipajul va permite acest lucru.

author avatar
National
420 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger