AcasăOldLeul se depreciaza, statul se imprumuta tot mai scump

Leul se depreciaza, statul se imprumuta tot mai scump

Ratele vor fi tot mai mari pentru cei cu credite in euro, platite in lei

Leul s-a depreciat fata de moneda europeana, care a atins, ieri, maximul ultimelor doua luni. Ministerul Finantelor se imprumuta tot mai scump si ofera obligatiuni de stat cu randamente in crestere.

Ratele vor fi tot mai mari pentru cei cu credite in euro, platite in lei

Dupa ce, in ultimii doi ani, titlurile de stat au fost cumparate de investitori cu randamente de peste 6% pe an, statul a realizat un record in domeniu la inceputul lunii trecute, reusind sa vanda obligatiuni cu scadenta peste  trei ani cu doar 4,44% pe an. A fost, intr-adevar, o reusita, dar nu a tinut prea mult, intrucat la oferta de obligatiuni de stat de ieri, in valoare de 500 de milioane de lei, Ministerul Finantelor a trebuie sa accepte din partea investitorilor un randament mediu de 4,66% pe an. In plus, in piata aparusera o serie de ordine de vanzare a titlurilor achizitionate in luna mai, acestea tranzactionandu-se ieri la randamente de aproape 5% pe an, semn ca investitorii nu mai sunt atat de atrasi pe piata bondurilor romanesti. Un alt semn al scaderii interesului pentru Romania il reprezinta si cursul valutar, euro apreciindu-se, in defavoarea leului, la maximul ultimelor doua luni.

Rate mai mari la banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, ieri, un curs de referinta  de 4,4090 lei/euro, reprezentand cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni. Pana la inchiderea editiei, cotatiile au evoluat tot in defavoarea monedei nationale, cursul valutar pe piata interbancara ajungand la 4,42 lei/euro.  Potrivit dealerilor, din cauza temerilor privind evolutia economiei mondiale, investitorii prefera sa renunte la monede locale, precum leul, si sa cumpere euro sau dolari, fapt ce duce la aprecierea acestor monede. In Romania, primii care vor resimti deprecierea leului vor fi cei care si-au luat credite in euro si le platesc in lei, ratele fiind majorate de cursul valutar tot mai defavorabil.

author avatar
Arpad Dobre
230 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger