AcasăOldLeul o ia tot mai rau la vale

Leul o ia tot mai rau la vale

Previziunile pesimiste ale dealerilor de la bancile din Romania s-au adeverit: leul isi continua deprecierea, la fel ca si alte monede nationale din aceasta parte a Europei. Cauza o reprezinta aprecierea dolarului in raport cu euro si cu restul valutelor europene.

Mugur Isarescu este adeptul deprecierii controlate a leului de catre BNR, cand acet lucru se impune

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, ieri, un curs de referinta in crestere pentru a cincea sesiune consecutiv, la 4,5010 lei/euro, un nou maxim pentru ultimele sase luni. Moneda nationala si-a inceput deprecierea inca din ultima zi a anului trecut, apoi si-a continuat scaderea pe 3 ianuarie 2014, cand s-a apropiat  de cotatia de 4,49, nivel sub care se mentinuse in ultima jumatate de an. Cursul de referinta anuntat luni de BNR a crescut cu 0,65 bani, la 4,4947 lei/euro, si a atins un nou maxim al ultimelor sase luni, iar ieri a depasit „bariera psihologica” de 4,5 lei/.euro. O paritate mai ridicata a fost inregistrata pe 21 iunie 2013, cand euro a fost cotat la 4,5209 lei.

Dolarul, principalul vinovat

Analistii economici sustin ca, atunci cand dolarul devine mai atractiv decat euro pentru investitori, plasamentele in „verzisori” determina aprecierea monedei americane si deprecierea celei europene, fapt ce duce, indirect, la devalorizarea celorlalte valute din Europa. Acelasi lucru s-a intamplat si cu leul care scade, iata, consecutiv, de cinci sedinte de tranzactionare si se pare ca BNR a decis sa nu intervina (cel putin nu pe fata). De fapt, decizia BNR, de depreciere controlata a monedei nationale, a fost amintita de cateva ori de guvernatorul Mugur Isarescu, el precizand ca leul nu poate fi lasat sa se aprecieze – dar nici sa se deprecieze – prea tare. Din acest joc o fi castigand ceva statul pe termen mediu, dar, pe termen scurt, perdanti siguri sunt romanii care au luat credite in euro si le achita acum in lei, ratele crescand proportional cu aprecierea euro.

author avatar
Arpad Dobre
231 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger